Raport şocant al armatei germane prezice prăbuşirea UE şi a alianţei Occidentale până în 2040

Dezintegrarea completă a Uniunii Europene şi a Occidentului în următoarele două decenii este o ipoteză serioasă, potrivit unui raport intern şocant realizat de armata germană.
Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Un raport de 102 pagini, numit “Strategic Forecast 2040”, a fost publicat de şeful Ministerului german al Apărării la sfârşitul lunii februarie în acest an, dar a fost ţinut secret. Însă acum a fost văzut de publicaţia germană Der Spiegel.

În raport sunt prezentate şase scenarii privind modul în care tendinţele sociale şi conflictele internaţionale vor influenţa securitatea germană în deceniile următoare.

Într-unul dintre scenarii (“Prăbuşirea Uniunii Europene şi Germaniei în mod reactiv”), autorii presupun o “confruntare multiplă”.

Proiectarea în viitor descrie o lume în care ordinea mondială se erodează după “decenii de instabilitate”, sistemele de valori alunecă la nivel mondial şi globalizarea este blocată.

Strategii armatei germane (Bundeswehr) au scris: “Extinderea UE a fost în mare parte abandonată şi tot mai multe state au ieşit din comunitate. Europa şi-a pierdut competitivitatea globală.

“Lumea tot mai dezordonată, uneori haotică şi înclinată spre conflict, a schimbat în mod dramatic mediul securităţii în Germania şi Europa”.

În scenariul numărul 5 (“Vestul împotriva Estului”), unele state estice ale UE au îngheţat procesul integrării europene, iar altele s-au “alăturat blocului estic”.

În cel de-al patrulea scenariu (“Competiţie multipolară”), extremismul este în creştere şi există unii parteneri UE care, “chiar ocazional, urmăresc o abordare specifică faţă de ‘modelul Rusiei pentru statul capitalist’”.

Documentul nu a făcut în mod explicit nicio prognoză, dar toate scenariile sunt “plauzibile până în 2040”.

Raportul pare să facă un duş rece celor din UE care doresc o integrare mai extensivă, inclusiv crearea unei armate la nivelul blocului.

La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut integrarea extinsă a ţărilor UE, precizând că este necesară o “transformare profundă” a blocului.

Macron a mai cerut introducerea unor cărţi de identitate UE, un buget comun al apărării şi o forţă europeană de intervenţie militară.

În plus, el a mai cerut un buget comun pentru ţările din zona euro şi o agenţie la nivelul UE privind acordarea de azil cu scopul de a ajuta la gestionarea eficientă a crizei imigraţiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat la rândul său că o forţă militară comună va impune o “pondere suplimentară politicilor externe şi de securitate ale Europei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe