Raport Promo-LEX: Suportul necondiţionat al Rusiei pentru Transnistria continuă

ONG-urilor din Transnistria le este interzis să primească fonduri din străinătate, iar cele ce nu se vor conforma noilor legi, riscă să fie lichidate, iar membrii organizaţiilor să fie sancţionaţi „penal”, constată Promo-LEX.
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria)
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria) (novostipmr.com)

Asociaţia Promo-LEX constată că administraţia secesionistă de la Tiraspol continuă să intimideze jurnaliştii incomozi, dar şi organizaţiile necomerciale locale ce vor primi fonduri din străinătate, inclusiv cele ce promovează apărarea drepturilor omului. Mai mult, Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) oferă sprijin şi organizează lecţii de patriotism tinerilor din regiune.

Potrivit raportului semestrial Promo- LEX, de monitorizare a situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, lansat joi, 16 august, la Chişinău, administraţia din stânga Nistrului s-a evidenţiat prin mai multe decizii controversate. Una dintre ele fiind interzicerea tratării pacienţilor cu boli periculoase şi deosebit de periculoase de către specialişti din cadrul instituţiilor cu capital străin.

”Prezumţia nevinovăţiei continuă a fi încălcată de către structurile locale de forţă, iar sursele media preiau comunicatele de presă ale acestora fără a le adapta. De asemenea, continuă practicile de răpire şi intimidare ale persoanelor atât în Moldova, cât şi în ţara vecină Ucraina”, se mai arată în raport.

Autorii atenţionează că ziarul „Profsoiuznîe vesti” din stânga Nistrului şi-a încetat activitatea, ca urmare a modificării în perioada monitorizată a „legislaţiei” de către „Sovietul Suprem” de la Tiraspol. Redactorul-şef, Ludmila Covali, consideră că administraţia de facto s-a răzbunat astfel pentru că publicaţia nu a susţinut actuala putere la ultimele alegeri. ”Unul dintre puţinii jurnalişti independenţi din regiunea transnistreană a confirmat presiunile la care sunt supuşi colegii de breaslă.”

De asemenea, în studiu se aminteşte că la 19 mai au intrat în vigoare noile „reglementări” privind organizaţiile necomerciale din regiunea transnistreană potrivit cărora, ONG-urile locale care primesc fonduri din străinătate nu vor putea desfăşura o serie de activităţi, inclusiv cele ce se referă la promovarea şi apărarea drepturilor omului. Asociaţiile vor fi obligate în termen de un an să se conformeze noilor modificări, în caz contrar riscă să fie lichidate, iar membrii organizaţiilor ar putea fi sancţionaţi „penal”.

Promo-LEX concluzionează că suportul necondiţionat al Federaţiei Ruse pentru regiunea transnistreană nu a încetat, Moscova expediind în stânga Nistrului ajutor umanitar în sumă de 435 milioane ruble ruseşti. Totodată, GOTR continuă să antreneze elevii „şcolii suvoroviste” de la Tiraspol, desfăşurând manevre şi exerciţii militare ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe