Raport: Iranul cântăreşte oferta Rusiei pentru noi rachete antiaeriene


Noile rachete ruseşti Antey-2500.
Noile rachete ruseşti Antey-2500. (Captură Foto)

Rusia a oferit Iranului cele mai recente rachete ale sale, Antey-2500, a declarat luni şeful Rostec, conglomeratul rus de stat din domeniul apărării, după ce un acord pentru furnizarea de rachete S-300 a fost suspendat din cauza presiunii occidentale.

Serghei Chemezov a declarat că Teheranul cântăreşte în prezent această ofertă, relatează agenţia de ştiri TASS.

Rusia a renunţat la contractul pentru furnizarea de rachete S-300 către Iran în 2010 în urma presiunii Occidentului, iar Teheranul a intentat la Geneva un proces de arbitraj internaţional în valoare de 4 miliarde USD împotriva Rusiei. Cu toate acestea, cele două ţări rămân aliate.

SUA şi Israelul au presat Rusia să blocheze vânzarea de rachete, susţinând că acestea ar putea fi folosite pentru a proteja unităţile nucleare iraniene în faţa unor posibile atacuri aeriene viitoare, conform Moscow Times.

“În ceea ce priveşte Iranul, noi am oferit rachete Antey-2500 în locul rachetelor S-300. Iranienii cântăresc oferta. Încă nu a fost luată nicio decizie”, a fost citat Chemezov.

Totuşi, nici Iranul, nici Israelul şi nici Statele Unite nu au comentat afirmaţiile lui Chemezov.

Rostec include compania de stat Rosoboronexport ce deţine monopolul asupra importului şi exportului de arme, fiind de fapt singura companie din Rusia cu aceste drepturi.

Rachetele Antey-2500 au fost dezvoltate din sistemul S-300V din anii 1980 (SA-12A Gladiator şi SA-12B Giant) şi pot intercepta alte rachete care se deplasează cu 4.500 metri pe secundă. În plus, rachetele Antey-2500 au o rază de acţiune de până la 2.500 km, conform companiei producătoare, Almaz-Antey.

Comparativ, rachetele S-300 au rază acţiune de doar 200 km şi Rusia a intrat la cuţite cu Occidentul când a încercat să le vândă Siriei şi altor ţări din Orientul Mijlociu.

Chemezov, care a fost sancţionat de guvernul american în aprilie 2014 pentru rolul Rusiei în criza ucraineană, a declarat reporterilor că luptele din Orientul Mijlociu au ajutat la înflorirea vânzărilor de arme ruseşti, conform TASS.

Anunţul lui Chemezov are loc în contextul în care Iranul poartă negocieri cu grupul P5+1 în vederea soluţionării unei vechi dispute asupra programului nuclear iranian şi în condiţiile în care Rusia a declarat că obiectivul său de a exporta arme în valoare de 15 miliarde de dolari în acest an va fi atins în ciuda sancţiunilor occidentale impuse asupra Moscovei.

“Planul pentru exportul de armament în valoare de 15 miliarde USD în acest an va fi cu siguranţă îndeplinit”, a declarat duminică Anatoli Isaikin, şeful agenţiei ruse de stat pentru armament, Rosoboronexport.

În luna ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că vânzările de arme ale ţării sale au depăşit 15 miliarde USD în 2014, existând noi ordine ca cifra din acest an să se situeze cel puţin în apropierea pragului de 14 miliarde USD.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe