Raport: E posibil ca Beijingul să fi testat o rachetă intercontinentală înaintea vizitei lui Trump

Racheta balistică intercontinentală chineză Dongfeng-41.
Racheta balistică intercontinentală chineză Dongfeng-41. (Captură Foto)

Publicaţia chineză South China Morning Post a raportat că este posibil ca Beijingul să fi testat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), capabilă să lovească teritoriul SUA, înainte ca preşedintele american Donald Trump să sosească miercuri în ţara asiatică într-o vizită oficială.

Potrivit raportului, testul desfăşurat luni a încercat să transmită un mesaj atât Statelor Unite, cât şi Rusiei, care aparent amplifică propriile teste pentru rachete şi dezvoltă noi sisteme de livrare hipersonice. Se presupune că racheta testată a fost Dong Feng-41 (DF-41), una dintre cele mai avansate arme ale Armatei de Eliberare a Poporului.

Racheta DF-41 are o rază de acţiune declarată de aproximativ 12.000 km şi este echipată cu două vehicule de reintrare independente (MIRV). Fiecare MIRV este încărcat cu mai multe ţinte false şi focoase care pot lovi ţinte multiple.

South China Morning Post a precizat că Ministerul chinez de Externe a refuzat să clarifice dacă acest test a avut într-adevăr loc. Spaţiul aerian de deasupra unei zone folosite deseori pentru testări, în deşertul Gobi, a fost închis timp de aproape o oră luni, indicând faptul că un test ar fi avut loc. Indiferent de tăcerea publică a Chinei, SUA şi Rusia vor şti sigur dacă a fost testată o rachetă ICBM.

Publicaţia l-a citat pe analistul militar din Beijing, Zhou Chengming, care a afirmat:

În ultimii câţiva ani, China, SUA şi Rusia au început o competiţie secretă cu privire la tehnologiile de atac pe distanţe mari. De fapt, unele voci susţin că ar trebui ca cele trei superputeri să cadă de acord, cât mai curând posibil, asupra unei convenţii privind arme nucleare de nivel ridicat.

Alţi analişti au sugerat că este posibil ca momentul testului să fie doar o coincidenţă, precizând că un astfel de test este plănuit de regulă cu luni în avans. Vizita preşedintelui american a fost confirmată doar luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe