Raport: Director executiv de origine israeliană l-ar putea înlocui pe consilierul de securitate al preşedintelui Trump

Directorul general al Oracle, Safra Catz
Directorul general al Oracle, Safra Catz (Justin Sullivan/Getty Images)

Directorul general al Oracle, Safra Catz, l-ar putea înlocui pe general-locotenentul H.R. McMaster în funcţia de consilier al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, care aparent, în ultimele câteva săptămâni, ar fi avut unele dispute cu preşedintele Donald Trump.

În timp ce Casa Albă a declarat că generalul nu se va întoarce curând “la datorie”, se intensifică speculaţiile că McMaster nu este pe aceeaşi lungime de undă cu comandantul său suprem în privinţa mai multor probleme. În special, McMaster are un trecut în privinţa muşamalizării activităţii islamiştilor.

În weekend, numele lui Catz a apărut ca unul dintre principalii candidaţi pentru înlocuirea lui McMaster. Catz, născută în Israel, a lucrat în echipa de tranziţie a preşedintelui Trump şi, anterior, s-a zvonit că s-ar fi aflat pe listele restrânse atât pentru funcţia de director al aerviciilor naţionale de informaţii, cât şi pentru funcţia de reprezentant al comerţului Statelor Unite.

Totuşi, publicaţia Times of Israel, a precizat că Safra Catz ar putea fi vizată în mod direct în cazul înlocuirii generalului. Potrivit sursei citate, donatorul republican Sheldon Adelson a afirmat că Safra Catz i-a povestit despre o cină de afaceri pe care aceasta a avut-o cu McMaster, în cadrul căreia a fost expusă atitudinea anti-israeliană a generalului.

Raportul publicat susţine că Organizaţia Sionistă a Americii a făcut presiuni asupra Casei Albe în ultimele luni pentru a face o schimbare. Alţi candidaţi republicani - globalişti şi din sfera establishmentului – la această funcţie, dacă va deveni disponibilă, sunt: fostul ambasador John Bolton şi Stephen Biegun, director la Ford Motor Company, care a lucrat pentru fostul preşedinte american George W. Bush.