Raport de investigaţie ucrainean: Kievul nu a furnizat Phenianului motoare pentru rachete

Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei a respins rapoartele care susţin că guvernul din Kiev ar fi furnizat Phenianului tehnologie pentru rachete, susţinând că astfel de afirmaţii aparţin dezinformării ruseşti.
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Consiliul a publicat marţi rezultatele investigaţiei asupra presupusei vânzări de tehnologie pentru rachete, inclusiv a motorului de rachetă RD-250, de la uzina ucraineană de stat Pivdenmash către Coreea de Nord.

Aleksandr Turcinov, şeful Consiliului, a prezentat marţi preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko rezultatele investigaţiei, a precizat pe website-ul său Consiliul.

Consiliul a ajuns la concluzia că Ucraina nu a furnizat niciun fel de tehnologie pentru rachete Phenianului, a susţinut Turcinov în raportul său. Consiliul “a ajuns unanim la concluzia că Ucraina nu a fost implicată în dezvoltarea programului de rachete balistice nord-coreene”, potrivit afirmaţiilor lui Turcinov.

Raportul a mai precizat că Ucraina a încetat să producă motoare de rachetă RD-250 în 1991 şi a oprit în totalitate producţia acestui tip de motor în 1994.

Ultimul lot de motoare de rachete RD-250 a fost exportat în Rusia înainte de 2008, a adăugat Turcinov.

Consiliul a creat o echipă de investigatori pentru a analiza acuzaţiile făcute într-un articol publicat de New York Times la începutul acestei luni. Articolul a susţinut că Ucraina a ajutat Coreea de Nord cu programul său de rachete prin furnizarea unor motoare avansate.

De asemenea, Consiliul a concluzionat că publicaţia americană este o victimă a dezinformării ruseşti.

Articolul din 14 august a precizat că guvernul din Kiev a ajutat Phenianul să-şi programul de rachete prin furnizarea de motoare avansate de rachete.

Acuzaţiile s-au bazat pe un studiu realizat de expertul în rachete Michael Elleman, care a fost publicat de think tank-ul Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (Internaţional Institute for Strategic Studies).

Studiul lui Elleman, precum şi surse nenumite din cadrul serviciilor de informaţii americane, au precizat că motoarele de rachete – identificate ca RD-250 – “probabil” au ajuns în Coreea de Nord de la fabrica ucraineană Iuzhni, cunoscută sub numele de Pivdenmash în limba ucraineană sau Iuzhmaş în limba rusă.

Turcinov a declarat că “sistemul de stat existent pentru controlul exporturilor exclude orice posibilitate privind transferul de produse militare sau cu utilizare duală” către ţările aflate pe lista de sancţiuni a Consiliului de Securitate al ONU, precum Coreea de Nord.

În raportul său, Turcinov a adăugat că 30 de motoare de rachete RD-250 şi 10 motoare de rachete RD-262 (o versiune modificată a motorului RD-250), produse în 1991, au fost exportate în Rusia în perioada 1992-2008.

De asemenea, nu au fost confirmate rapoartele privind arestarea şi condamnarea câtorva spioni nord-coreeni pentru încercarea de a fura din Ucraina, în 2012, diverse documente legate de tehnologia pentru rachete.

“Documentaţia pentru producerea de tehnologie şi componente pentru rachete este depozitată în siguranţă în locaţii special echipate, lucru care este confirmat de autorităţile relevante ale Ucrainei”, a afirmat Turcinov.

Investigaţia ucraineană a concluzionat, de asemenea, că Rusia desfăşoară o campanie de dezinformare cu scopul de a devia suspiciunile legate de potenţiala participare a Moscovei în programul militar nord-coreean şi pentru a discredita Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, comentând raportul lui Turcinov, a declarat că a ordonat Ministerului de Externe să formeze un grup de experţi care să prezinte Consiliului de Securitate al ONU concluziile investigaţiei ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe