Raport de informaţii american: China testează pe mare “cel mai puternic tun electromagnetic din lume”

Distrugătorul chinez DDG 112 Harbin din clasa Type 052 Luhu-class
Distrugătorul chinez DDG 112 Harbin din clasa Type 052 Luhu-class (Wikimedia.org)

La scurt timp după un studiu recent şi alarmant realizat de Pentagon, care a evaluat că Beijingul “deja conduce lumea” în zone cheie ale tehnologiei avansate în domeniul apărării, CNBC a raportat o dezvăluire majoră în legătură cu ce s-a zvonit de mult timp că ar fi cea mai de temut şi mai devastatoare armă futuristă din arsenalul Chinei: statul comunist a testat acum cu succes “cel mai puternic tun maritim din lume” – un tun electromagnetic care lansează proiectile cu o viteză foarte mare –, care urmează să fie pregătit pentru câmpul de luptă până în 2025, potrivit unor persoane la curent cu un raport de informaţii american”.

Speculaţiile au învăluit mult timp masivul tun electromagnetic al Chinei, care foloseşte energie electromagnetică în locul prafului de puşcă, de exemplu. Tunul a fost văzut pentru prima dată în 2011, iar în anii următori ar fi fost supus la teste şi calibrări pentru a atinge raze de acţiune tot mai mari, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Totuşi, planificatorii militari occidentali au fost şocaţi de ritmul în care au reuşit chinezii să avanseze cu proiectul, deoarece până în decembrie 2017, Armata de Eliberare a Poporului (AEP) a fost capabilă să monteze arma pe o navă de luptă de teste pe mare – lucru nerealizat de nicio altă ţară şi un nivel de care Pentagonul aparent nici măcar nu s-a apropiat. Iar acum, oficiali ai sectorului de informaţii american susţin că Beijingul va finaliza testele pe mare ale acestui tun până în 2023.

În plus, Pentagonul are motiv de îngrijorare ţinând cont de specificaţiile tehnice şi capabilităţile tunului electromagnetic. Citând surse ale sectorului de informaţii şi diverşi analişti, CNBC a notat că proiectul masiv al acestei arme poate călători la o viteză care îi va permite să atingă în mai puţin de 90 de secunde o distanţă echivalentă cu cea dintre Philadelphia şi Washington.

Astfel, raportul CNBC descrie tunul electromagnetic ca fiind “capabil să lovească o ţintă aflată la 199 km distanţă cu o viteză de până la 2,5 km pe secundă, au precizat persoane la curent cu raportul”.

Astfel, această armă devine cel mai puternic tun electromagnetic care a fost folosit vreodată pe mare şi, în prezent, lucrările la finalizarea lui se derulează înaintea programului, ţinând cont de predicţiile lansate de sectorul de informaţii american.

Comparativ, a susţinut CNBC, “tunul electromagnetic al Marinei SUA, care se află la ani distanţă de a fi operaţional, rămâne un sistem secret aflat încă în dezvoltare de către Biroul pentru Cercetări Maritime”

Tunul chinezilor poate lansa proiectile metalice la o viteză care variază de la Mach 4 la Mach 7, fiind astfel capabil să producă cavităţi în navele sau avioanele inamicilor de la o distanţă de aproximativ 150 km.

Potrivit noului raport de informaţii citat de CNBC, proiectilele folosite de tunul electromagnetic costă între 25.000 şi 50.000 de dolari bucata, fiind foarte costisitor în operaţiunile viitoare. Prin comparaţie, racheta de croazieră americană Tomahawk are un preţ estimativ de 1,4 milioane de dolari bucata.

Anterior, mass media chineză, precum publicaţia de stat Global Times, a dezvăluit în martie 2018 că, la aproximativ două luni după publicarea în mediul online a primelor imagini cu ce a fost poreclit “Monstrul din râul Yangtze”, armata comunistă chineză a început să se laude că “obţine progrese notabile în ceea ce priveşte armele avansate, inclusiv teste maritime pentru tunuri electromagnetice”.

Cel mai recent, nave chineze au fost observate ca fiind echipate cu păreau să fie tunuri electromagnetice, cu scopul de a fi testate în largul mării.

“Navele de luptă chineze vor fi echipate în curând cu tunuri electromagnetice de clasă mondială, deoarece s-au realizat progrese… în mai multe sectoare”, a precizat Global Times recent, adăugând că aceste arme şi echipamente au depăşi alte ţări şi au ajuns pe primul loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe