Raport: Bănci globale investigate pentru o presupusă manipulare a preţurilor la metale preţioase

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

Oficialii americani investighează cel puţin 10 bănci majore care aparent au manipulat preţurile la metale preţioase, a raport luni Wall Street Journal. Anterior, o anchetă similară efectuată de organele de reglementare din Marea Britanie şi Germania a fost suspendată din lipsă de dovezi.

Procurorii diviziei anti-monopol din cadrul Departamentului american de Justiţie investighează procesul de stabilire a preţurilor la aur, argint, platină şi paladiu în Londra în timp ce Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Mărfuri din SUA (CFTC) a deschis o investigaţie civilă, a raportat Wall Street Journal (WSJ).

Cererile iniţiale pentru informaţii au fost făcute de autorităţile investigative, incluzând o citaţie din partea CFTC pentru HSBC, conform raportului anual al băncii, publicat luni. Departamentul de Justiţie a urmărit de asemenea documente legate de o investigaţie antitrust desfăşurate în noiembrie, a mai declarat HCBC.

În noiembrie, Goldman Sachs, Standard Bank, BASF şi HSBC au fost date în judecată în SUA pentru aranjarea preţurilor la metalele rare, a raportat Reuters. Reclamantul, Modern Settings LLC, a declarat că este afectat deoarece clienţii săi ar fi pierdut milioane de dolari datorită înţelegerii secrete dintre acuzaţi.

Anul trecut, organismul de reglementare al Elveţiei a declarat că a descoperit un serios comportament necorespunzător din partea angajaţilor HSBC implicaţi în procesul de stabilire a preţurilor la metalele rare, a raportat Bloomberg.

Pe lângă HSBC, celelalte bănci investigate sunt Bank of Nova Scotia, Barclays PLC, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., jpmorgan Chase & Co., Societe Generale SA, Standard Bank Group Ltd. şi UBS AG, conform WSJ.

Reprezentanţii băncilor şi ai grupurilor de investigaţii au refuzat să comenteze pe moment situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe