Raport alternativ despre criza din iunie 2019. Popşoi: Există probe că PDM şi Plahotniuc se fac vinovaţi de uzurparea puterii în stat

Andrian Candu, Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, lideri PDM
Andrian Candu, Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, lideri PDM (facebook.com/Dodon Igor)

Ex-preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tentativei de puci anticonstituţional întreprinsă în iunie 2019 la Chişinău, deputatul PAS Mihai Popşoi constată într-un raport alternativ că acţiunile Curţii Constituţionale (CCM), între 7–14 iunie 2019, au fost arbitrare, tendenţioase, executând de facto o comandă politică a Partidului Democrat de guvernământ şi a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc.

Deşi exponenţii PSRM nu au mai prezentat raportul Comisiei şi nici nu au dorit prelungirea mandatului acesteia, parlamentarul consideră că publicul trebuie să cunoască adevărul despre cea mai gravă criză politică din istoria R. Moldova.

În raport se arată că deciziile CCM au avut drept consecinţă un blocaj constituţional extrem de periculos, de aceea deputatul PAS notează că cei care nu învaţă din trecut, riscă să meargă pe aceeaşi cale. „Deja vedem că unii îşi doresc să dea indicaţii procurorilor, judecătorilor, prim-miniştrilor.”

”Eschivările de a se prezenta la audieri în cadrul comisiei a foştilor judecători ai CCM, precum şi a altor oficiali de rang înalt demonstrează insuficienţa prerogativelor Comisiei de anchetă, dar mai este şi o dovadă în plus că bănuielile membrilor comisiei de anchetă, bazate pe fapte, mărturii şi documente, sunt fundamentate”, se mai arată în document.

În opinia deputatului PAS, actualul Parlament al Republicii Moldova trebuie să examineze plenar criza constituţională din 7–14 iunie 2019, cu elemente vădite de uzurpare a puterii în stat, şi oferirea soluţiilor în vederea neadmiterii unor astfel de situaţii pe viitor.

„Lecţiile din iunie 2019 nu au fost însuşite! Schimbarea guvernării în noiembrie 2019 a dat peste cap ancheta. Contăm pe Procuratura Generală să continue ancheta penală şi să tragă la răspundere pe cei care se vor dovedi vinovaţi de cea mai gravă crimă împotriva poporului”, a adăugat Mihai Popşoi concluzionând că probele colectate de către Comisia de anchetă trebuie nu doar să fie cunoscute publicului larg, dar şi să servească drept rechizitoriu pentru tragerea la răspundere în primul rând a lui Vladimir Plahotniuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe