Răniţii de la Colectiv vor fi transferaţi la spitale din străinătate cu un avion al NATO

NATO va pune la dispoziţia autorităţilor din România un avion pentru transferul răniţilor de la Colectiv la spitale în străinătate.
Ministrul Mircea Duşa.
Ministrul Mircea Duşa. (Epoch Times România)

Răniţii în incendiul de la Colectiv a căror stare de sănătate permite transferul la clinici din străinătate vor fi transportaţi şi cu un avion al NATO, a declarat duminică ministrul Apărării, Mircea Duşa, pentru B1 TV.

Avionul NATO poate efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele pe care românii le au în dotare, a precizat ministrul.

”Am pus la dispoziţia Departamentului de Situaţii de Urgenţă mai multe avioane pentru a transporta răniţii spre statele care trebuie să-l primească. Azi două avioane Spartan vor pleca spre Londra şi Budapesta. Am şi avut discuţii cu Spitalul Militar din Budapesta şi medicii de acolo sunt dispuşi să primească cinci răniţi.

Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat ieri ca azi să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede”, a declarat Duşa.

În acest moment, numărul celor care vor fi transferaţi nu este cunoscut, deplasarea depinzând foarte mult de starea lor de sănătate.

Duşa a mai adăugat că ministerul pe care îl conduce ”va pune la dispoziţie gratuit locuri de veci în cimitirul Ghencea III”, pentru înhumarea celor decedaţi în incendiul din clubul Colectiv.