Raluca Turcan: România deja importă sudori, ingineri şi IT-işti din Asia!

Putem face România mai puternică şi mai bogată prin Educaţie, iar PNL propune o serie de măsuri în acest sens, a anunţat şefa liberalilor Raluca Turcan.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

România deja importă sudori, ingineri şi IT-işti din Asia! Un avantaj competitiv pe care-l aveam în regiune, forţa de muncă bine calificată, a devenit istorie, şi-a exprimat nemulţumirea preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, adăugând că partidul său va milita pentru recuplarea sistemului educaţional cu Piaţa Muncii.

"Jumătate de generaţie de liceeni nu reuşeşte să promoveze examenul de Bacalaureat şi merge direct în şomaj sau părăseşte ţara pentru un loc de muncă necalificat. La acest dezastru, soluţiile se pot contura încă din perioada gimnaziului. Dacă elevii ar fi bine îndrumaţi, după evaluările de clasa a VI-a, spre un liceu potrivit, drumul lor în viaţă ar putea fi trasat în acord cu ceea ce pot şi ceea ce se aşteaptă de la ei. NU toţi elevii au înclinaţii către liceele teoretice. NU toţi elevii trebuie să fie obligaţi să dea un Bacalaureat teoretic!", a declarat Raluca Turcan.

În acest context, PNL propune introducerea Bacalaureatului diferenţiat: unul Tehnologic, care să le asigure absolvenţilor traseul spre universităţi tehnice şi unul Teoretic care ar trebui să le permită tinerilor să acceadă în orice formă de învăţământ superior. În plus, pentru cei care doresc doar o meserie, să existe posibilitatea unei calificări care să certifice însă acoperirea de competenţe pentru piaţa muncii.

Potrivit şefei PNL, partidul său va propune, de asemenea, şi acordarea unor facilităţi fiscale firmelor mari, dar şi celor mici şi mijlocii, care doresc să susţină o formă de învăţământ profesional. Astfel, pentru orice investiţie în formarea forţei de muncă, burse, echipamente, dotări sau modernizări de licee profesionale, agentul economic să poată să-şi deducă din calculul impozitului sumele aferente.

"La formarea tinerilor vor participa şi agenţii economici care au nevoie de o forţă de muncă bine calificată. În plus, în România nu este suficient de bine promovat învăţământul profesional. Prejudecata că la şcolile profesionale merg doar copiii care nu au reuşit la un liceu teoretic este distructivă!", a precizat Raluca Turcan.

PNL propune instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor pentru a organiza evenimente educaţionale şi campanii de informare pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic.

"Nu în ultimul rând, profesorii trebuie recalificaţi şi susţinuţi să înveţe continuu prin burse ce pot fi oferite şi de agenţii economici. Masteratul Didactic trebuie pus în aplicare chiar din această toamnă. Cadru legislativ avem – ne lipseşte doar dorinţa guvernanţilor de a direcţiona resurse către universităţile care vor şi pot să pregătească viitorii profesori. Aşadar, putem face România mai puternică şi mai bogată prin Educaţie!", a afirmat Raluca Turcan.

Şefa PNL şi-a exprimat speranţa că proiectele partidului vor fi susţinute şi de formaţiunile politice din Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne