Raluca Turcan: BAC-ul guvernului PSD - amăgire, cinism, şanse spulberate!

Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan (Epoch Times România)

Ministerul Educaţiei a urmărit cu cinism cosmetizarea rezultatelor la BAC prin subiecte uşoare, comisii de evaluare puse în situaţia de a nu putea departaja elevii care au învăţat de cei nepregătiţi, prin reguli schimbate şi improvizate pentru a acoperi lipsa măsurilor de fond, a declarat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

În aceste condiţii, diplomele sunt, în opinia acesteia, golite de relevanţă, iar învăţământul românesc rămâne rupt de societate, piaţa muncii şi de nevoile fiecărui cetăţean.

PNL cere Ministerului Educaţiei să răspundă la câteva întrebări pentru a-i face pe beneficiarii sistemului de învăţământ să înţeleagă de ce diplomele obţinute nu sunt o garanţie nici pentru piaţa muncii, nici pentru formarea academică:

1. Care este gradul de corelare al subiectelor de anul acesta cu subiectele la testările internaţionale?

2. Care este relevanţa subiectelor în raport cu parcursul educaţional pe care intenţionează să-l urmeze elevii?

3. Care au fost motivele exacte pentru care au fost schimbate regulile de corectare a lucrărilor după începerea examenului?

4. Care sunt factorii care au făcut ca aproximativ 50.000 de absolvenţi de liceu să nu se înscrie la BAC?

5. Ce soluţii există pentru cei 400.000 de tineri care au urmat un liceu fără o finalitate, fără să se înscrie la BAC sau fără să obţină o diplomă de BAC?

6. Cum va sprijini statul cele două generaţii de tineri care vor îngroşa rândurile şomerilor şi ale asistaţilor sociali?

7. Care sunt măsurile sancţionatorii luate şi cele de prevenire pentru situaţii precum cea din judeţul Argeş unde, la proba de chimie, profesorii din comisiile de examinare au încurcat subiectele de la profilul teoretic, înlocuindu-le cu cele de la profilul tehnologic?

8. Cum s-a ajuns la o situaţie precum cea din judeţul Bihor unde s-a înregistrat, probabil, cea mai mare fraudă la BAC din ultimii ani?

9. Cum va răspunde Ministerul, profesorilor care, din cauza proastei organizări a examenului, în zeci de şcoli şi inspectorate, au făcut nopţi albe în aşteptarea lucrărilor din alte judeţe?

10. Care este reacţia la faptul că Ministerul a cerut înregistrări audio fără să se asigure că există tehnica necesară (camere web) care să permită acest lucru? Această greşeală poate deschide posibilitatea unică în România de a se contesta un examen naţional precum Bacalaureatul!

"PSD este ca un administrator mincinos care are contabilitate dublă. Una de uz intern şi alta pentru export. Bacalaureatul nu trebuie să fie o bătălie pentru cifre statistice, ci trebuie să reflecte gradul de pregătire şi cunoaştere al absolvenţilor. Cifrele înaintate de Minister sunt în contradicţie cu toate rezultatele testărilor internaţionale", a subliniat Raluca Turcan.

Vicepreşedintele PNL a adus în discuţie rezultatele PISA 2009, 2012: aproape 40% dintre elevii români au dificultăţi să citească, să înţeleagă un text şi pot rezolva doar exerciţii de bază la matematică. PISA verifică nivelul cunoştinţelor la finalul gimnaziului.

"Dacă rezultatele sunt răsturnate prin procente mari de promovabilitate la BAC, este foarte clar că subiectele au fost concepute după alte principii decât cele ce ţin de reflectarea cunoştinţelor. În caz contrar, ar însemna că am produs o răsturnare spectaculoasă în educaţie, iar profesorii ar trebui răsplătiţi cu prisosinţă - ceea ce nu văd să preocupe Ministerul. Elevii nu au nicio vină. Ei au performat în funcţie de subiectele formulate.

Ministerul poartă însă întreaga responsabilitate. Nu vorbeşte despre cei peste 400.000 de elevi care nu s-au înscris la examenul de BAC. Generaţiile din ultimii patru ani de BAC, în anul şcolar 2003-2004, când erau înscrişi în clasele I-IV, numărau 1.005.026 de elevi. În ultimii patru ani s-au înscris la BAC doar 596.930 de elevi. Restul de 400.000 de elevi sunt destine amăgite cu multă grijă de către PSD!", a mai precizat Raluca Turcan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.