Raluca Prună vrea să "vindece" deţinuţii de "poliscribită"

Noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună nu exclude posibilitatea de a da o ordonanţă de urgenţă care să pună capăt "poliscribismului" ce proliferează în închisori.
(Captură Foto)

În contextul în care mai toţi puşcăriabilii mai mult sau mai puţin celebri ajunşi după gratii îşi descoperă brusc veleităţi literare sau ştiinţifice, scriind cărţi după cărţi pentru a ieşi mai repede după gratii, noul ministru al Justiţie a declarat, în cadrul unui interviu acordat HotNews, ca şi-a propus să rezolve problema deţinuţilor scriitori.

"Există o propunere (de lege n.r.) care se află acum pe masa mea şi care încearcă să reglementeze cumva situaţia aceasta foarte prolifică din penitenciare. Toată lumea, dintr-o dată, a devenit poliscribă. Dar regulamentul nu rezolva, după opinia mea, o situaţie de discriminare. Pentru ca legea, aşa cum este ea acum, discriminează între cel care scrie în penitenciar o carte şi cel care, de exemplu, cântă foarte frumos, sculptează foarte frumos, pictează foarte bine. Deci, oameni care fac alte activităţi prin care dovedesc că s-au îndreptat în cursul executării pedepsei, se face această distincţie. Deci, astăzi, pe legea pe care o avem acum, faptul de a scrie o carte…", a declarat Prună.

Mai mult orice fel de carte, fie că este despre albine sau despre sistemul matrimonial în secolul XV este considerată "lucrare cu caracter ştiinţific", in baza unei decizii a unei comisii din penitenciar.

În aceste condiţii, propunerea de lege aflată pe biroul ministrului Justiţiei stipulează că, înainte ca o aşa-zisă lucrare cu caracter ştiinţific să ajungă în comisie, să existe un comitet ştiinţific din care să facă parte oameni din lumea academică sau specialişti în domeniul respectiv şi care pot atesta caracterul ştiinţific.

Ministrul şi-a exprimat însă dubii că această procedură va da rezultate, având în vedere că "trăim într-o ţară în care (...) există coordonatori de doctorate care au putut să dea doctorate, pe aceeaşi teză, unui număr mare de doctoranzi." Deci, această propunere de lege va mai scădea din numărul de lucrări scrise în penitenciar, însă nu va rezolva problema în sine, a opinat ministrul.

În consecinţă, Raluca Prună declară că nu exclude o ordonanţă de urgenţă, care ar rezolva rapid această problemă, dar nu poate nici confirma acum că va recurge la această măsură pentru a opri frenezia scrisului printre puşcăriaşi.

Interviul integral poate fi citit aici