Raluca Prună, somată să-i tragă la răspundere pe procurorii care au instrumentat defectuos dosarele Revoluţiei şi Mineriadei

Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei se târâie de mulţi ani prin instanţe, fără niciun rezultat - niciunul dintre cei responsabil de crimele de atunci nu a fost tras la răspundere. Asociaţia 21 Decembrie 1989 îi consideră vinovaţi de această situaţie pe procurorii care au instrumentat dosarele.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministerul Justiţiei trebuie să-i tragă la răspundere pe procurorii care au instrumentat defectuos dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, a solicitat Asociaţia 21 Decembrie 1989, structură condusă de Teodor Mărieş.

"Asociaţia 21 Decembrie 1989 solicită Ministerului Justiţiei să declanşeze acţiunea în regres împotriva procurorilor militari/civili şi a procurorilor şefi al secţiilor/direcţiilor (urmărire penală şi criminalistică, DIICOT şi parchetelor militare) care au instrumentat până în prezent în mod defectuos Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, în vederea recuperării despăgubirilor plătite de Stat în urma condamnării în mod repetat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", se arată într-un comunicat de presă remis de asociaţie.

Argumentul "incontestabil" pe care îl aduce Asociaţia 21 Decembrie 1989 este "tergiversarea gravă a soluţiei juste a Dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei, aspect care a condus la favorizarea criminalilor şi lipsirea a peste 8.000 de victime de un proces echitabil aşa cum a fost reţinut de CEDO în cauza Asociaţia 21 Decembrie 1989, Mărieş, Vlase c/România".

Revoluţionarii îi atrag atenţia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, că această cerere nu suportă amânare, având în vedere că deciziile CEDO sunt definitive şi publice.

Avocatul Antonie Popescu a explicat, pentru Epoch Times, ce anume presupune această acţiune în regres: "Recuperarea de către Stat de la cei vinovaţi de tergiversare (în speţă doar procurori - indicaţi de asociaţie, militari şi şefii de secţii) a banilor plătiţi ca dezdăunare victimelor, aşa cum a stabilit CEDO dezdăunarea".