Raluca Prună îi dă înainte cu ridicarea MCV. "Avem mecanisme interne care pot împiedica derapajele"

În ciuda îngrijorărilor exprimate de procurorul-şef al DNA, Guvernul - în frunte cu premierul Dacian Cioloş - pledează pentru ridicarea MCV pentru România.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul Cioloş face paşi în direcţia ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare. A venit vremea ca România să acţioneze ca un stat membru UE cu drepturi egale, ca un stat membru matur şi să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje, a declarat vineri ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Forumul de dezbateri Eurosfat.

"Mecanismul de Cooperare şi Verificare este, în viziunea Guvernului, un instrument şi necesar, şi util pentru avansarea unor reforme de substanţă în România. Mecanismul a fost instituit printr-o decizie a Comisiei Europene în anul 2006 şi zece ani mai târziu întrebarea este dacă acest mecanism şi-a atins obiectivul. Eu cred că aici nu e necesar să dau eu un răspuns. Este suficient să ne uităm la ceea ce erau instituţiile în 2006 şi la ceea ce sunt ele astăzi.

Şi atunci răspunsul este că, sigur, Mecanismul a constituit un instrument de presiune sănătoasă în absenţa căruia - spun fără rezerve - România, în sensul luptei anticorupţie, categoric nu putea fi ceea ce este ea astăzi. Deci, sunt, ca expert anticorupţie şi ca pionier, îndrăznesc să spun în această ţară, în această materie, ultima persoană care pune în discuţie necesitatea mecanismului, însă cred că a venit momentul ca România să acţioneze ca un stat membru cu drepturi egale, ca un stat membru matur, care să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje.

Am fost supuşi fără să vrem, fără să vrem noi, ca cetăţeni, şi unor momente limită - 2012, 'marţea neagră' şi nu numai -, care au creat o emoţie în societate, dar oricâte emoţii ar fi creat au fost momente în care instituţiile din România, poate sigur în ultimă instanţă, au ştiut să pună frână şi au arătat că există mecanismele interne care pot împiedica derapaje (...) iremediabile", a afirmat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Guvernul face paşi în direcţia ridicării MCV

Atât ministrul Justiţiei, cât şi premierul Dacian Cioloş au purtat discuţii cu partenerii europeni cu privire la agreerea unui calendar în vederea ridicării mecanismului.

"Atât premierul, cât şi eu, ca ministru, am discutat deschis cu partenerii europeni cu privire la agreerea unui calendar care să ofere României perspectiva unei decizii de închidere a acestui mecanism, odată ce se constată, pe de o parte, atingerea ţintelor şi cred că aici mai avem câteva lucruri de făcut, dar nu sunt lucruri importante, de substanţă, şi pentru a confirma că s-a atins un moment de inflexiune, de ireversibilitate a măsurilor adoptate în ultimii zece ani", a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Raluca Prună este conştientă că nu există unanimitate în societate cu privire la ridicarea MCV astfel că acest subiect va trebui dezbătut mai pe larg.

"Comisia Europeană a elaborat rapoarte cu regularitate, ultimele trei rapoarte sunt pozitive, în ceea ce priveşte chestiunile (...) astfel cum sunt ele descrise în decizia din 2006 şi eu, personal, am încredere că un orizont de aşteptare este (...) singura măsură pe care Comisia o poate lua, astfel încât mecanismul să nu fie la zece ani, repet, diluat într-atât de mult, încât el să nu mai conteze. Cred şi aici sigur o să deschidem probabil dezbaterea — putem avea o discuţie despre cât şi cum şi dacă mai trebuie să menţinem mecanismul, ştiu că nu există unanimitate în societate cu privire la acest lucru.

Dar repet, România este un stat membru, România are mecanisme interne, are o strategie, are un nou proiect de ţară (...) prin încercarea, nu fără efort, de a adera la OCDE şi cred că şi istoria recentă, ceea ce s-a întâmplat în octombrie anul trecut, a arătat că societatea este destul de matură încât să ceară (...) rigoare în guvernare şi să nu permită derapaje de parcurs care să ne aducă în punctul din care am plecat", a adăugat Raluca Prună.

Laura Ştefan o contrazice pe Raluca Prună

Prezentă şi ea la Forumul de dezbateri Eurosfat, experta anticorupţie Laura Ştefan s-a declarat îngrozită de unele dintre iniţiativele legislative care trec aproape fără niciun fel de opoziţie prin Parlament, şi a pledat pentru menţinea MCV pentru România.

Cu titlu de exemplu, Laura Ştefan a atras atenţia asupra recentelor modificări propuse la Legea avocaturii întrebându-se dacă este acesta este "un comportament de legiuitor responsabil într-o ţară matură"

"E asta de natură să ne dea încredere că România este în stare să îşi rezolve problemele cu propriile sale forţe? Eu cred că nu şi într-adevăr doamna ministru spunea că sunt dezbateri despre MCV – sigur că nu poate să ţină la infinit, sigur că toţi ne dorim o ţară care să stea pe propriile picioare dar dezamăgirea este mare dacă ne uităm la ţara România de astăzi şi nu la ce ne dorim noi să fie România", a subliniat Laura Ştefan.