Raluca Prună, după crima din Calea Victoriei: "Ne simţim personal responsabili pentru tragedia de ieri"

Sistemul este încă disfuncţional, pentru că nu reuşeşte să prevină sau să sancţioneze aşa cum ar trebui abuzurile împotriva victimelor, în special femei şi copii, scrie pe Facebook Raluca Prună, la scurtă vreme după uciderea unei femei în plin centrul Capitalei.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Violenţa şi în special violenţa domestică rămâne o problemă pe care mult prea mulţi dintre noi nu vor să o vadă, atrage atenţia ministrul Justiţiei, Raluca Prună, printr-o postare pe Facebook având ca subiect uciderea unei femei într-un magazin situat în plin centrul Capitalei. Femeia ucisă reclamase anterior la Poliţie faptul că fostul iubit o ameninţa, însă oamenii legii nu au luat măsuri.

În acest context, Raluca Prună anunţă, în cadrul postării, că a cerut instituţiilor în drept să vină cu planuri pentru a preveni mai bine în viitor astfel de incidente. Totodată, ministrul atrage atenţia că lucrurile nu se schimbă numai prin legi şi politici publice, ci şi printr-o atitudine diferită a societăţii faţă de violenţă. La mesajul Ralucăi Prună s-au raliat şi colegii săi din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale, România.

Redăm postarea ministrului:

"A murit încă o femeie din cauza violenţei domestice. Niciun comunicat de presă oricât de bine intenţionat şi oficial ar fi el nu va putea să schimbe asta. De mult prea multe ori, comunicatele de presă ale instituţiilor statului sunt defensive şi scrise într-un limbaj care să prevină orice fel de posibilă interpretare maliţioasă din partea mass-mediei şi nu rareori, orice fel de responsabilizare a acestor instituţii.

Violenţa şi în special violenţa domestică rămâne o problemă pe care mult prea mulţi dintre noi nu vor să o vadă. Prea mulţi îşi ascund lipsa de reacţie în spatele unor justificări mai mult sau mai puţin penibile. Sistemul este încă disfuncţional pentru că nu reuşeşte să prevină sau să sancţioneze aşa cum ar trebui abuzurile împotriva victimelor, în special femei şi copii.

Încercăm să îl facem mai bun. Ar fi trebuit să fi încercat mai mult şi în mod indirect ne simţim personal responsabili pentru tragedia de ieri. Am cerut instituţiilor pe care le conducem sau coordonăm, să vină cu planuri pentru a preveni mai bine în viitor astfel de incidente.

Avem nevoie şi de ajutor. Pentru că lucrurile nu se schimbă numai prin legi şi politici publice, ci şi printr-o atitudine diferită a societăţii faţă de violenţă. Iar aici fiecare dintre noi putem să facem mai mult.

Vom căuta soluţii pentru a responsabiliza mult mai bine în viitor oamenii din instituţiile care ar trebui să prevină şi să intervină mult mai bine şi rapid în cazul violenţei domestice. O să facem publice planurile pe care le-am cerut instituţiilor abilitate şi apoi măsurile pe care dorim să le luăm. Insă orice am face, nu vom putea să reuşim mare lucru fără ajutorul celor din jurul nostru.

Semnez acest mesaj alături de colegii mei de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale, România

Dragoş Pîslaru şi Valeriu Nicolae", scrie Raluca Pruna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne