Rajoy vizitează Catalonia. Lansează campania electorală a Partidului Popular

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (Cesar Manso/AFP/Getty Images)

Premierul spaniol Mariano Rajoy a făcut prima vizită în Catalonia de la demiterea guvernului regional pentru a-l susţine pe candidatul Partidului Popular, Xavier Garcia-Albiol, în alegerile regionale din luna decembrie.

Rajoy a făcut apel pentru o prezenţă masivă la vot a “majorităţii tăcute” a Cataloniei, cu scopul de a pune capăt luptei catalane de “reinstaurare a libertăţii şi democraţiei”.

“Dorim ca alegerile din 21 decembrie să beneficieze de o prezenţă masivă, astfel încât un nou stadiu politic să poată fi pus în mişcare şi să aducă pace, normalitate şi coexistenţă, respect pentru regulile jocului şi, bineînţeles, o recuperare financiară”, a afirmat premierul spaniol.

Aproximativ 1.300 de susţinători ai Partidului Popular (PP) au participat la lansarea campaniei electorale, fluturând steaguri spaniole, pentru a-i sprijini pe liderii lor. Unii cred că poate fi formată o coaliţie de partide care se opun independenţei Cataloniei.

“Împreună cu alte partide care sunt împotriva independenţei am putea obţine un rezultat care poate duce la evitarea planului de independenţă, care nu are sens şi ne duce către un eşec total”, a afirmat un activist PP.

“Am avut parte de vremuri grele, într-adevăr, şi cred că acest lucru este valabil atât pentru partidele pro-independenţă cât şi pentru cele ce sunt împotriva independenţei”, a afirmat un alt suporter PP. “Dar în 21 decembrie trebuie să mergem cu toţii la vot şi atunci vom vedea ce se va întâmpla”.

Tabăra pro-independenţă a ieşit pe străzile Barcelonei sâmbătă, mărşăluind, fluturând steaguri catalane şi scandând slogane.

Iar în Bruxelles, sute de persoane au ieşit la protest duminică, cerând eliberarea politicienilor catalani aflaţi încă în arest în Spania pentru faptul că au sfidat Madridul şi au declarat unilateral independenţa regiunii Catalonia.

Curtea Constituţională a Spaniei a anulat în mod oficial, miercurea trecută, declaraţia unilaterală pentru independenţă pronunţată de Parlamentul catalan în 27 octombrie. Curtea a suspendat iniţial implementarea secesiunii şi a analizat legalitatea votului, după contestaţia făcută de guvernul central din Madrid.

“S-a stabilit că declaraţia de independenţă din 27 octombrie a fost neconstituţională şi nulă”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Curţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe