Raiduri ale FSB la unele filiale bancare turceşti din Rusia

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a desfăşurat săptămâna trecută razii la filialele din Rusia a patru banci turceşti, pe baza unei suspiciuni de spălare de bani, a raportat Hurriyet Daily News, citând surse anonime.
Birourile generale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) fostul KGB, Moscova, Piata Lubyanka
Birourile generale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) fostul KGB, Moscova, Piata Lubyanka (MAXIM MARMUR / AFP / Getty Images)

Inspectorii nu au descoperit nimic ilegal în timpul investigaţiilor, au declarat sursele pentru Hürriyet Daily News.

“Scopul este acela de a afecta băncile turceşti şi oamenii de afaceri turci”, a declarat o sursă bancară. “Folosind acuzaţii privind spălarea de bani, autorităţile ruse crează probleme acestor bănci.”

În plus, 20 de bănci ruseşti au fost investigate pe baza unor suspiciuni că ar fi desfăşurat transferuri ilegale de bani în numele unor oameni de afaceri turci, a raportat Hürriyet Daily News.

Există cinci bănci turceşti care operează în Rusia - Banca Ziraat condusă de stat şi alte patru bănci private: Garanti Bank, Is Bank, Fiba Bank şi Yapi Kredi.

Biroul din Moscova al Băncii Ziraat a confirmat vineri agenţiei de ştiri RNS raidul desfăşurat de FSB. Nu au fost confiscate documente sau echipamente din sediile respective de către ofiţerii de securitate şi banca şi-a putut continua operaţiunile după raid, a raportat RNS.

Rusia a adoptat un pachet de sancţiuni împotriva Turciei luna trecută, după ce aviaţia turcă a doborât un bombardier rusesc în apropierea graniţei siriene în 24 noiembrie. Măsurile includ interdicţia zborurilor charter către Turcia începând cu 1 decembrie şi suspendarea regimului de călătorii fără vize cu Turcia începând cu 1 ianuarie 2016.

Rusia a interzis, de asemenea, importurile multor produse alimentare turceşti, inclusiv fructe, legume, păsări şi sare şi a impus o interdicţie asupra companiilor ruseşti privind angajarea cetăţenilor turci.