"Rafo" Oneşti a cerut garanţii şi nu ajutor de stat

Rafinaria RAFO, Onesti.
Rafinaria RAFO, Onesti. (www.rafo.ro)

Acţionarul majoritar al Rafo Oneşti, respectiv "Petrochemical Holding" din Austria, reprezentat de Iakov Goldovskiy, a propus, în vederea schimbării fabricaţiei şi modernizării rafinăriei un proiect, cu toate studiile de fezabilitate, în valoare de 330 milioane euro, iar pentru obţinerea finanţării, administraţia şi acţionarul au solicitat o garanţie de stat, se precizează într-un comunicat al sindicatului "Rafinorul" Oneşti, semnat de liderul sindical Ion Marian.

Este vorba despre "o garanţie de stat" şi nu "un ajutor de stat", subliniază comunicatul.

"Din valoarea creditului, 80 la sută va fi folosit pentru contractarea de utilaje şi echipamente tehnologice, marea lor majoritate contractate la unităţi din România, care îşi vor majora afacerile şi stabiliza forţa de muncă, iar 20 la sută - pentru lucrări de manoperă pentru cei 1.200 de salariaţi ai "Rafo" şi alţi 3.000 de salariaţi implicaţi prin diverse firme în implementarea proiectului", potrivit documentului menţionat.

În continuarea acestuia, liderul organizaţiei de sindicat apreciază că "dezvoltarea şi intrarea în producţie a S.C. Rafo SA va avea efecte pe orizontală la nivel naţional", o serie de companii urmând să beneficieze "din punct de vedere economic şi social".

În conformitate cu prevederile noului proiect, "Rafo" va prelucra trei milioane tone ţiţei pe an.

Dintre afacerile şi proiectele derulate de acţionarul majoritar al "Rafo" Oneşti, "Petrochemical Holding" din Austria, reprezentat de Iakov Goldovskiy, comunicatul sindicatului enumeră: Sibur (integrare verticală în sectorul petrochimic, vândută în 2002 către Gazprom), Grizzly Gas (născută prin reorganizarea Polski Gas, din piaţa poloneză de GPL), Retal (producător de preforme PET din Rusia) şi A.Q.U.A. - Vision (proiect de investiţii pentru o fabrică de băuturi răcoritoare, în Rusia).

Proiectul "Rafo" a fost prezentat la nivelul primului-ministru în data de 19 martie 2009, iar în şedinţa de Guvern din data de 30 septembrie 2009 a fost aprobat un memorandum prin care Guvernul îşi manifestă disponibilitatea de a acorda o garanţie de stat în valoare de 330 milioane de euro pentru rafinăria din Oneşti.

"Din punct de vedere economic, am adoptat un memorandum prin care Guvernul îşi arată disponibilitatea de a acorda o garanţie de stat în valoare de 330 milioane de euro pentru Rafo Oneşti, în vederea realizării planului investiţional şi pentru realizarea în fapt a noului lanţ petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim", a declarat la momentul respectiv premierul Emil Boc.

Şeful Executivului a precizat că această măsură va duce la salvarea a peste 1.500-2.000 locuri de muncă şi va contribui la realizarea acelui lanţ petrochimic "extrem de important" pentru economia românească.

"Este doar un prim pas, urmând ca procedurile să fie derulate în raport cu celelalte autorităţi ale statului şi cu Comisia European,ă până la pasul final în vederea acordării garanţiei printr-un act cu putere de lege", a conchis Emil Boc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne