Rafila: Nu orice fel de mască ajută împotriva coronavirusului. Eşarfele cu atât mai puţin

.
. (pixabay.com)

Preşedinţele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a avertizat, într-un interviu acordat RFI, că nu orice fel de material poate fi folosit eficient ca mască împotriva coronavirusului. Totodată, Rafila a atras atenţia asupra faptului că primăriile trebuie să spele cu detergent nu doar străzile principale ci şi cele secundare, inclusiv aleile dintre blocuri.

”Utilizarea măştilor de protecţie care nu sunt măşti autorizate medical, dacă vreţi, este discutabilă. Sigur că orice mască este o barieră în plus, barieră mecanică, dacă vreţi, în calea acestor micropicături care răspândesc infecţia, ele provin bineînţeles de la persoane bolnave.

Părerea mea este că ar trebui să existe un soi de standardizare, adică nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl foloseşti pe post de mască. Trebuie să fie dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, să permită totuşi să respiri cu suficient de multă uşurinţă şi ceea ce este cel mai important, să se poată spăla şi călca.

Altfel, dacă o să folosim improvizat tot felul de lucruri, pe care nu putem să le spălăm, dimpotrivă, le vom încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii şi ulterior le vom refolosi sau le vom pune în diverse locuri în care pot veni şi alţii în contact cu ele, nu am făcut nimic. Deci, în momentul când stabileşti o astfel de recomandare sau mai mult, obligaţie, trebuie să şi pui la dispoziţia celor care ar trebui să fie beneficiarii acestora, să pui la dispoziţie măşti sau măcar să le indici de unde să le cumpere”, a explicat Alexandru Rafila.

În ce priveşte utilizarea eşarfelor pe post de mască, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie atrage atenţia că acestea nu sunt foarte utile în protejarea împotriva coronavirusului.

Eşarfele, mai puţin. Există şi măşti, nu neapărat sanitare, măşti textile, care se pot refolosi, dar ele trebuie să poată fi spălate zilnic şi să fie călcate şi dezinfectate”.

Articolul complet aici.