Rafila anunţă data la care ar putea fi relaxate restricţiile de circulaţie pentru cetăţeni

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, joi, în direct la Digi24, că ar fi posibil ca după 15 mai să fie relaxate restricţiile de circulaţie pe teritoriul ţării. În plus, Rafila a afirmat că s-ar putea ca, în câteva luni, să apară pe piaţă un tratament pentru coronavirus.

“Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenţie, nu distanţarea socială să nu mai fie necesară, o reducere, dacă vreţi, a măsurilor legate de distanţarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare."

De asemenea, întrebat de ce anume ar fi nevoie pentru încetinirea ritmului de infectare cu coronavirus, Rafila a susţinut că sunt necesari doi paşi: echipament de protecţie adecvat pentru cadrele medicale şi desfăşurarea de către toate spitalele a unor exerciţii de utilizare a echipamentului.

“Sunt două lucruri esenţiale. În primul rând să existe echipamentul de protecţie adecvat locului în care îşi desfăşoară munca fiecare dintre cadrele medicale. Adică nu trebuie acelaşi tip de echipament peste tot. Am văzut că lumea este foarte agitată, vrea salopete, combinezoane. Nu trebuie aşa ceva. Discutăm doar de majoritatea locurilor, conform recomandărilor OMS trebuie o mască, ochelari, sau vizieră, o vizieră e şi mai bună, mănuşi şi un halat impermeabil, de unică folosinţă. Acestea sunt suficiente pentru marea majoritate a persoanelor care lucrează în sistemul de Sănătate, iar pentru cei care lucrează în locuri specifice, unde îngrijesc pacienţi, sigur că trebuie un nivel puţin mai înalt. Al doilea lucru, trebuie să facă toate spitalele exerciţii de utilizare a echipamentului, de îmbrăcare şi mai ales de scoatere a echipamentului pentru că contaminarea se poate face inclusiv în momentul în care se scoate echipamentul. Dincolo de asta, măsurile acestea pe care le repetăm, de igienă a mâinilor, de igiena strănutului. Trebuie foarte mare atenţie şi în rândul personalului medical”, a explicat Rafila.

În plus, Alexandru Rafila a mai anunţat că România va participa la un studiu internaţional pentru testarea singurului medicament etiologic care există disponibil în momentul de faţă şi care tratează cauza coronavirusului, adăugând că tratamentul ar deveni disponibil în câteva luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne