Radu Mazăre se visează şef PSD şi Premier

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)

Primarul Radu Mazăre, care se remarcă îndeosebi prin inventivitatea variilor costume de rege, maharajah, şeic, salvamar etc. pe care le poartă la festivaluri, parade de modă şi emisiuni TV, cochetează cu ideea de a preluat conducerea PSD şi de a deveni, de ce nu, Premier.

Pe internet circulă un sondaj de opinie, intitulat "Mazăre se lansează pe Victoriei. Tu ce crezi, va reuşi?" care le propune intervievaţilor să răspundă la şapte întrebări legate de competenţele lui Mazăre ca primar şi, printre altele, despre oportuntatea candidaturii sale la funcţia de Premier şi la şefia PSD.

Toate cele şapte întrebări, care pot fi găsite la www.radu-mazăre.ro, au trei variante de răspuns, mai puţin întrebarea numărul. 5: "Ce reacţie credeţi că ar avea Victor Ponta dacă Radu Mazăre ar candida la conducerea PSD?", unde repondenţii au un spaţiu în care să îşi dea frâu liber imaginaţiei, dându-şi cu presupusul cam ce reacţie ar avea Premierul - care i-ar fi promis edilului maharajah controlul asupra Portului Constanţa, obiectiv strategic naţional - dacă ar afla că protejatul său încearcă sa îl înlocuiască la şefia PSD.

Mazăre, Ponta şi Portul Constanţa

Radu Mazăre nu s-a remarcat doar prin nenumăratele apariţii TV în costume extravagante, înconjurat de domnişoare îmbrăcate foarte sumar, ci şi prin ambiţia acerbă de a deveni "Jupân" absolut nu numai peste oraşul Constanţa, cu festivalurile, cluburile şi cazinourile lui, ci şi peste Port, o afacere de sute de milioane de euro, în prezent controlată de stat.

Marea ambiţie a lui Mazăre este preluarea autorităţii asupra portului Constanţa şi se părea că s-a înţeles cu Premierul Ponta pe acest subiect. La finele lui septembrie, Mazăre anunţa că a agreat cu Premierul că de la Ministerul Transporturilor, acţionar majoritar în Port cu 60% din acţiuni, să se ia 30% din acţiuni, 15% urmând să fie listate la Bursa iar 15% urmând să meargă la Consiliul Local Municipal Constanţa, care deţine în prezent 20% din acţiuni. Mişcarea ar fi făcut ca Primăria Constanţa să devină acţionar majoritar în Port cu 35% din acţiuni, faţă de 30% cât ar mai fi deţinut Ministerul Transporturilor, după mişcarea agreată între Mazăre şi Premier.

Ramona Mănescu s-a împotrivit deciziei lui Ponta, declarând că Portul Constanţa este de interes strategic naţional şi este exclusă cedarea controlului asupra lui. O eventuală listare la bursă se va face, conform legii, pentru 5% din acţiuni".

Drept urmare, Ponta nu a mai reuşit să rezolve situaţia conform ambiţiilor lui Mazăre, care visa cândva să deţină 60% din acţiuni în Port (şi declara că Premierul i-a promis că va rezolva acest aspect). Şi nu numai că Premierul nu a rezolvat situaţia ci, mai mult, în noiembrie, referindu-se la descentralizarea Portului Constanţa, Ponta a declarat că se va proceda ca în cazul marilor porturi europene, prin listare la bursă, guvernul şi autoritatea locală urmând să deţină parti­cipaţii minoritare.

Întrebat dacă Portul Constanţa va trece la Primăria Constanţa, Ponta a precizat: „Portul Constanţa, pentru că este un loc atât de important pentru România, pentru toată Euro­pa, pentru ceea ce vrem să facem, noua Cale a Mătăsii, cred că trebuie să îmbine auto­ritate locală, autoritate centrală şi investitori privaţi“.

De pe "malul Portului Constanţa", Mazăre a oftat: "Eu am discutat chestiunea cu Ponta, o să văd, la un moment o să vină alegeri, o să vedem dacă le trec aici, o să vedem după aia cine s-a ţinut de cuvânt, cum votează lumea. Ce vrei să fac mai mult de-atât? Să mă iau de gât cu ei, să mă împuşc? Nu pot să mă împuşc. Eu cred că primul-ministru se ţine de cuvânt, el aşa mi-a spus", a menţionat Radu Mazăre, care, în loc să se împuşte pentru o eventuală trădare a lui Ponta, tatonează terenul să vadă dacă poate deveni şef PSD. Sau măcar Premier. Sau ambele la un loc.

Menţionăm că Portul Constanţa este cel mai important punct de tranzit pentru mărfurile care intră şi ies din România. Compania Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a avut anul trecut afaceri de 248 mi­lioane de lei (55,6 mil. euro) şi un profit net de 35,6 milioane de lei (8 mil. euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne