Radu Marian: Oamenii sărăcesc tot mai mult, însă Dodon continuă să-şi ascundă averea sa de milioane

Igor Dodon, petrecând vacanţa în Maldive
Igor Dodon, petrecând vacanţa în Maldive (Ziarul de Gardă)

Deputatul PAS Radu Marian a solicitat vineri, 14 august, Procuraturii Generale şi Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să se autosesizeze şi să efectueze un control al respectării regimului juridic al averii, intereselor personale şi al conflictelor de interese de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Parlamentarul scrie pe pagina sa de socializare că în timp ce oamenii intră tot mai mult în groapa sărăciei din cauza incompetenţei Guvernului său, Dodon continuă să-şi ascundă averea sa de milioane, precizând că:

„În 2014, valoarea casei şi terenului din declaraţia de avere a lui Dodon era cu 502.000 lei mai mare decât în 2013, chiar dacă au exact aceeaşi suprafaţă. Jumătate de milion de lei au apărut în declaraţie ca din aer.

Încă un „miracol” în declaraţia lui Dodon a avut loc între 2015 şi 2016 - casa lui Dodon s-a mărit de 3 ori. Dacă în 2015, suprafaţa casei indicate în declaraţia sa de avere era 162 m2, în 2016, ea avea deja 422 m2. Totuşi, valoarea ei a rămas aceeaşi - 2,1 milioane lei. Noi credem că aceste „miracole”merită investigate de ANI şi Procuratura Generală”, a adăugat deputatul PAS.

„Am trimis un denunţ la Procuratură prin care cer investigarea penală a lui Dodon privind includerea intenţionată a unor date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale”, a conchis Radu Marian.

De asemenea, deputatul PAS Dan Perciun a solicitat recent Procuraturii Generale şi ANI să verifice dacă îmbogăţirea recentă a lui Alexandru Dodon are vreo legătură cu deţinerea de către fratele Igor Dodon a funcţiei de preşedinte.

Potrivit parlamentarului, înainte de 2017, Alexandru Dodon raporta venituri şi averi extrem de modeste. Însă în ultimii 3 ani acesta a devenit un investitor major în afaceri legate de agricultură, colectarea deşeurilor, publicitate şi imobiliare în Rusia. „Există o suspiciune rezonabilă ca acesta este un simplu interpus şi afacerile sunt de fapt ale lui Igor Dodon. Aşteptăm clarificări din partea autorităţilor.”