Radu F. Alexandru: Andrei Marga a transformat ICR într-un ”minister al propagandei”

Radu F. Alexandru
Radu F. Alexandru (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Senatorul Radu F. Alexandru, vicepreşedinte PDL, l-a făcut pe Andrei Marga, actualul director al Institutului Cultural Român, responsabil de transformarea unei instituţii reprezentative pentru cultura românească în afară graniţelor ţării, într-un ”minister al propagandei”. În plus, democrat-liberarul l-a acuzat pe Andrei Marga de ”politizarea în totalitate a Institutului Cultural Român”.

”Dacă până acum, ICR, ca toate instituţiile similare din ţările care care au un asemenea institut, a funcţionat exclusiv ca un adevărat Minister de Externe al culturii naţionale, ca o instituţie care avea în program promovarea şi susţinerea culturii româneşti în afară graniţelor ţării pentru românii care trăiesc peste hotare, dar şi pentru cunoaşterea şi impunerea culturii româneşti în lumea întreagă, ICR de astăzi, în viziunea domnului Marga, se transformă într-un adevărat minister al propagandei, forma instituţionalizată a experienţei de tristă amintire - eterna şi fascinanta Românie”, a afirmat senatorul PDL, Radu F. Alexandru.

De asemenea, acesta a mai demonstrat şi că în documentul legat de cele 33 de măsuri întreprinse de ICR începând cu data de 1 octombrie 2012 se regăsesc şi o serie de ”confuzii surprinzătoare” de care se face responsabil Andrei Marga şi a semnalat şi iniţiative care contravin legii de funcţionare a instituţiei. Printre acestea din urmă se numără intenţia de a înfiinţa filiale ale Institutului la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Craiova.

”Ce faci în aceste localităţi nominalizate sau altele viitoare?! Organizezi cursuri de limba română!? Simpozioane pentru a arăta valoarea de unicat a poeziei lui Mihai Eminescu!?(…) În fapt, nu ar putea decât fi vorba de nişte cămine culturale, ”forme de parteneriat” cu administraţiile locale, care nu ar face decât să irosească puţinii bani pe care ICR îi are la dispoziţie”, a avertizat vicepreşedintele PDL.

În plus, Radu F. Alexandru a mai adus în atenţia celor prezenţi la conferinţă şi cazurile directorilor ICR de la Paris, Budapesta şi Varşovia.

”Demersul domnului Marga încalcă atât legea de funcţionare a Institutului Cultural Român, cât şi statutul corpului diplomatic. Legea prevede foarte clar că atât directorul, cit şi directorul adjunct au fiecare câte un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit o dată. Condiţiile în care aceştia pot fi demişi sunt precizate foarte clar în lege: cercetare penală, sancţiune disciplinară sau calificativ nesatisfăcător doi ani la rând. Toţi cei 3 directori au obţinut calificative maxime la evaluările anterioare. Cel care a semnat aceste calificative maxime din partea Ministerului de Externe este fostul ministru de externe Andrei Marga.(…) I-am cerut domnului Marga să oprească imediat procedurile de demitere şi să aştepte să avem o clarificare a normelor şi a felului în care sunt numiţi directorii centrelor ICR în străinătate. Mi-a promis că va ţine cont de aceasta rugăminte. Aflu astăzi că la Ministerul Afacerilor Externe procedurile de demitere ale acestor oameni sunt în curs de operare. Reiterez apelul către domnul Andrei Marga de a se opri din această acţiune de demolare a centrelelor ICR din străinătate, să accepte propunerea ca viitorii directori ai centralelor din străinătate să obţină posturile în urma unor concursuri”, a subliniat Radu F. Alexandru.

În plus, democrat-liberalul Radu F. Alexandru a atras atenţia şi asupra lipsei de fonduri cu care se confrunta Institutul Cultural Român. Potrivit acestuia, unele programe ale instituţiei de cultură, printre care se numără şi organizarea Zilei Naţionale a României, vor fi compromise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne