Radu Carp: Guvernul este în derivă. Românii vor plăti milioane de euro pentru netranspunerea directivelor UE

Radu Carp
Radu Carp (facebook.com)

Nota de plată pentru netranspunerea legislaţiei Uniunii Europene în dreptul intern din cauza iresponsabilităţii Guvernului României, notă de ordinul milioanelor de euro, va fi decontată de către cetăţenii români, a atras atenţia duminică, în cadrul unui comunicat de presă, secretarul executiv al PNL, Radu Carp.

Liberalii şi-au exprimat nemulţumirea că, în prezent, Comisia Europeană are deschise 21 de proceduri de infringement împotriva României, iar în 7 cazuri au expirat termenele de transpunere a unor directive UE în legislaţia naţională.

"Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt "campionii" netranspunerii directivelor. Nota de plată pentru indiferenţa Guvernului României, plătită de cetăţenii români, poate fi, pentru fiecare caz în parte, de câteva zeci sau sute de milioane de euro, în condiţiile în care suma minimă forfetară pe care Comisia Europeană o poate propune Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiilor este de 1.809.000 euro, iar penalităţile variază între 2165 euro şi 130.000 euro pe zi de întârziere, de la data stabilită de curte prin hotărârea sa", a precizat Radu Carp.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Comisia Europeană, România este în categoria celor 5 state cu cea mai mare creştere a numărului de cazuri de infringement şi netranspunere a directivelor UE.

"Responsabilitatea pentru această situaţie aparţine instituţiilor care refuză aplicarea directivelor UE dar mai ales Ministerului Afacerilor Externe, care "asigură coordonarea sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene şi coordonarea interministerială, în vederea transpunerii directivelor UE şi asigurării cadrului de aplicare directă a regulamentelor şi deciziilor Uniunii Europene", a arătat secretarul executiv al PNL.

Guvernul Ponta a dorit ca gestionarea afacerilor europene să fie separată de cea a fondurilor UE şi transferată MAE, respectivul act normativ datând din ianuarie 2013. Odată cu această schimbare instituţională, Radu Carp a evidenţiat că netranspunerea directivelor UE în legislaţia naţională a crescut.

PNL consideră necesară o dezbatere reală privind modalităţile de îmbunătăţire a transpunerii directivelor UE, pentru a evita situaţia în care răspunderea pentru aceasta să fie transferată în mod incorect cetăţenilor români.

"Proasta guvernare a unui guvern aflat în derivă, ai cărui membri refuză să-şi asume responsabilităţi, trebuie să înceteze", a fost concluzia comunicatului de presă remis de Radu Carp.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne