Radiodifuziunea Română cadorisită de Parlament cu o conducere de stânga şi cu ignorarea plângerilor penale făcute de sindicalişti

Sediul Radiodifuziunii Române
Sediul Radiodifuziunii Române (Epoch Times România)

Cu o majoritate zdrobitoare de voturi, Ovidiu Miculescu, candidatul PSD-ului la postul de preşedinte-director general al Societăţii de Radiodifuziune Română a fost confirmat luni pe post de plenul reunit al Parlamentului. Ovidiu Miculescu a primit 353 de voturi favorabile şi 14 "împotrivă."

Tot luni, Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, a anunţat că după audierea candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), din cadrul comisiilor reunite ale celor două Camere, votul în comisie a fost unul favorabil.

Votul validării în funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie al SRR a fost făcut cu ignorarea crasă a faptului că membrii Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România (SUS Radio România) au depus o plângere penală prin care reclamă faptul că alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor din Consiliul de Administraţie al Radiodifuziunii au fost fraudate.

În plângerea penală, sindicaliştii acuză că SRR, condusă de Ovidiu Miculescu, a modificat abuziv Regulamentul de desfăşurare a alegerilor, limitând dreptul angajaţilor de a-şi propune candidaţii şi implicit de a-şi alege reprezentanţii inclusiv din afara instituţiei, aşa cum prevede legea, fapt ce a generat proteste din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi FRJ Mediasind. Prin modificarea regulamentului, le-a fost refuzat dreptul de a candida din partea salariaţilor lui Adrian Moise, lider sindical căruia i s-a desfăcut contractul de muncă după ce a declarat că Ovidiu Miculescu a fost colaborator al fostei securităţi, dnei Teodora Stanciu, jurnalist cu 25 de ani de realizări notabile în radio (pensionată forţat de la Radio România Cultural) şi preşedinte al Asociaţilor Ziariştilor Independenţi din România, precum şi lui Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, o importantă voce a societăţii civile româneşti, precum şi dnei Elena Jipescu, toţi propuşi de SUS România.

În al doilea rând, la alegerile pentru desemnarea buletinele de vot erau numerotate astfel încât administraţia putea să cunoască cine şi cum a votat. Potrivit art.19 litera d din Legea nr.41/ 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziunii, votul salariaţilor pentru desemnarea candidaţilor trebuie să fie secret, potrivit Comitetului Executiv FRJ Mediasind.

Deşi Adrian Moise a sesizat în scris atât Birourile Permanent ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cât şi Comisiile pentru Cultură, Artă şi Mijloace de Informare în Masă, Comisiilor pentru Abuzuri ale celor două camere, depunând copii după plângerea penală, acest fapt a fost ignorat de parlamentari, care i-au validat în funcţie pe noii membri ai Consiliului de Administraţie fără să ţină cont de suspiciunile ce planează asupra modului în care au fost aleşi reprezentanţii salariaţilor.

De altfel şi PNL-ul şi PDL-ul contestă modul în care s-au făcut numirile în Consiliul de Administraţie al SRR, ce-i drept pe cu totul alte motive, acuzând că nu a fost respectat algoritmul politic, pentru ca în Consiliu să i se poată face loc unui reprezentant al PP-DD-ului, noul aliat politic al PSD.

Ovidiu Miculescu

Revenind la Ovidiu Miculescu, reamintim că acesta se află la al doilea său mandat. Miculescu a fost validat de Parlament pentru primul său mandat ca preşedinte-director general al SRR pe 3 iulie 2012, fiind susţinut pentru această funcţie de PSD şi, conform unor investigaţii media, de Victor Ponta personal. Miculescu ar fi nu doar amic cu Ponta ci i-ar lega legături de afaceri vechi. Conform jurnalistului de investigaţii Dan Badea, Ovidiu Miculescu a fost adjunctul lui Victor Ponta la FUNDAŢIA SECOLUL XXI, condusă de Victor Ponta (preşedinte) şi Ovidiu Miculescu (vicepreşedinte) – acţionar majoritar la Radio 21.

Miculescu ar fi tovarăş cu tot felul de ”băieţi cu ochi albaştri”, cum e Dănuţ Ghibernea. În perioada 2000 - 2004, Miculescu a fost director la Europa FM, post de radio deţinut de grupul Lagardere (unul din cele mai mari grupuri de presă din Europa) având următoarea structură a acţionariatului la momentul respectiv: Lagardere Active Radio Internaţional SA – Franţa – 76%, alături de Ovidiu Zegheru – 6%, Dănuţ Marcel Ghibernea – 5%, Cornel Nistorescu – 3%, Petru Berteanu – 3%, Ştefan Bogdan Teodorescu – 3%.

Soţia lui Ovidiu Miculescu este Simona Miculescu, ambasadorul României la ONU, a cărei carieră a fost propulsată în anii 2000-2004 de părintele PSD-ului, Ion Iliescu. În aceeaşi perioadă, soţul său, Ovidiu, îl servea pe Adrian Năstase, premier PSD.

Miculescu s-a bucurat şi de încrederea lui Dan Voiculescu, un alt colaborator al fostei Securităţi conform CNSAS, fiind numit până în 1996, şef al Biroului Antena 1 la Washington DC. Ulterior, până în 1998, a fost director executiv al postului ante-menţionat.