R. Moldova va avea un Cod Administrativ

Proiectul Codului Administrativ al R. Moldova a fost discutat cu experţi din Germania. Documentul urmează să înlocuiască actele legislative actuale care se referă la contenciosul administrativ.
Şedinţa Comisiei juridice numiri şi imunităţi a Parlamentului R. Moldova
Şedinţa Comisiei juridice numiri şi imunităţi a Parlamentului R. Moldova (facebook.com)

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova a examinat luni, în şedinţă lărgită, amendamentele la proiectul Codului Administrativ, propuse pentru adoptare în lectura a II-a. La dezbateri au participat deputaţi, judecători şi experţi ai Fundaţiei germane pentru cooperare juridică internaţională (Fundaţia IRZ).

Pentru prima dată R. Moldova va avea un Cod Administrativ, care va defini modul de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice. ”Este un Cod revoluţionar votat la 6 iulie a.c, de plenul Parlamentului, în prima lectură. Mulţumim experţilor germani pentru deschidere, implicare şi suport în parcursul anevoios al proiectului, timp de câţiva ani”, a menţionat deputata Raisa Apolschii.

Codul Administrativ va reglementa emiterea de acte administrative de către autorităţile publice, mecanismele de rezolvare a petiţiilor adresate de către cetăţeni şi va cuprinde totalitatea actelor legislative care, în prezent, stabilesc raporturile juridice de drept administrativ. Documentul va înlocui actele legislative actuale care se referă la contenciosul administrativ.

În premieră, va fi reglementat refuzul de a primi sau examina o cerere. La fel, pentru prima dată, va fi dispusă obligativitatea întocmirii dosarului administrativ de către autorităţile publice. Va fi reglementată procedura de notificare în cadrul procedurii necontencioase, va fi instituită posibilitatea încheierii contractului de împăcare între părţi atât în procedură necontencioasă, cât şi în cea contencioasă.

Potrivit Parlamentului de la Chişinău, proiectul Codului Administrativ este structurat în trei cărţi, care se referă la uniformizarea soluţiilor legale şi reglementarea situaţiilor juridice semnalate de jurisprudenţa administrativă. De asemenea, prevede simplificarea mijloacelor de acţiune a administraţiei publice prin coerenţa şi predictibilitatea procedurilor şi asigurarea stabilităţii procedurilor administrative. Proiectul urmează a fi discutat şi votat în lectură finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe