R. Moldova solicită statelor OSCE să susţină la ONU rezoluţia privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

Exerciţii militare în Transnistria.
Exerciţii militare în Transnistria. (vspmr.org)

Chişinău a solicitat statelor participante la OSCE să susţină la ONU rezoluţia privind retragerea trupelor şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, subiect care urmează să fie discutat vineri în Adunarea Generală ONU.

Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă OSCE, a prezentat în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (FCS), o declaraţie în care a abordat chestiuni legate de prezenţa militară străină ilegală pe teritoriul ţării. În context, acesta a solicitat statelor participante la OSCE să susţină la ONU rezoluţia privind retragerea trupelor şi muniţiilor ruseşti din Transnistria.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Victor Osipov a abordat şi problema creşterii numărului de exerciţii militare, efectuate de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) şi de formaţiunile paramilitare transnistrene în 2017 şi în primele 6 luni ale anului curent menţionând că această intensitate a exerciţiilor ar fi caracteristică pregătirii unor operaţiuni militare.

”Necesitatea de a asigura paza stocurilor de muniţii de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate şi lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR şi trupele ruse de pacificare sunt tertipuri de justificare inacceptabile”, a declarat ambasadorul Osipov.

În concluzie, ambasadorul moldovean la Viena Victor Osipov a subliniat importanţa reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict şi a chemat toate statele participante la OSCE să susţină în cadrul Adunării Generale a ONU iniţiativa autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe