R.Moldova: Procuratura deschide dosar penal pentru reţinerea directorului liceului din Tiraspol

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Procuratura Generală din R. Moldova a deschis dosar penal în urma reţinerii lui Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, de către forţele de securitate din regiunea separatistă transnistreană, transmite Europa Liberă în pagina electronică.

Membrii "forţelor neconstituţionale" din regiunea transnistreană riscă să primească de la trei până la şapte ani de închisoare pentru privare ilegală de libertate, potrivit unui comunicat al procuraturii.

Demersul instanţei din Republica Moldova a avut loc în urma reţinerii directorului liceului cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi a altor doi angajaţi ai instituţiei de învăţământ sub acuzaţia de "contrabandă cu valută". Cele trei persoane au fost reţinute săptămâna trecută mai multe ore când veneau de la Chişinău cu salariile profesorilor.

Procurorii din regiunea separatistă transnistreană l-au citat joi pe directorul Liceului Lucian Blaga, fiind posibil să urmeze sancţiuni în acest caz.

Şcolile cu predare în limba română din Transnistria şi mai ales Liceul "Lucian Blaga" sunt sub presiunea autorităţilor separatiste de la Tiraspol. În luna ianuarie, autorităţile separatiste au blocat conturile Liceului "Lucian Blaga", după ce s-au făcut percheziţii în liceu în luna decembrie de către angajaţi ai Procuraturii transnistrene.

În 1994, autorităţile separatiste transnistrene au interzis predearea în grafia latină în şcolile din regiune, însă opt instituţii de învăţământ nu au acţionat conform acestei decizii şi ca urmare au fost supuse mai multor presiuni, care au vizat confiscarea sediilor sau creşterea taxelor pentru chirie.

Parlamentul European a emis săptămâna trecută o rezoluţie prin care se denunţă presiunile Tiraspolului asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Documentul adoptat în Legislativul european cere Tiraspolului să înceteze presiunile asupra instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română din regiune şi să respecte pe deplin dreptul la educaţie în limba maternă.

Ministerul de Externe din Rusia a denunţat, pe de altă parte, "dorinţa arogantă a eurodeputaţilor care au susţinut rezoluţia de a trece drept experţi într-o problemă atât de delicată şi complexă".

Totodată, diplomaţia de la Moscova a făcut apel la Uniunea Europeană "să adopte pe viitor o atitudine mai responsabilă faţă de problemele legate de reglementarea situaţiei din Transnistria".