R. Moldova: Preţurile de furnizare a energiei electrice, micşorat cu 20 bani

(photos.com)

Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis în cadrul şedinţei de vineri 15 iunie, aprobarea noilor tarife de distribuţie a energiei electrice.

Totodată, pe lângă tarifele de distribuţie a energiei electrice au fost stabilite şi preţurile noi reglementate de furnizarea energiei electrice, fiind aprobată şi o hotărâre a Consiliului de Administraţie cu privire la respingerea cererii Apă-Canal Chişinău pentru majorarea tarifelor la serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare.

”Tariful de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii finali deserviţi de Gaz Natural Fenosa a fost diminuat cu 20 bani (10 la sută), de la 1,99 lei/kw oră până la 1,79 lei/kw oră. Preţurile reglementate de furnizarea energiei electrice pentru consumatorii finali, de Furnizare Energie Electrice Nord, de asemenea preţurile au fost diminuate cu 10 la sută, sau 21 bani, de la 2,12 lei/kw oră la 1,91 lei/kw oră”, a declarat preşedintele ANRE, Tudor Copaci.

Potrivit acestuia, factorii principali care au dus la diminuarea acestui tarif sunt:

- aprobarea unei noi metodologii în februarie a.c., care este mai aproape de consumatorul final;

- aprecierea leului moldovenesc, faţă de dolar, care a creat anumite devieri tarifare care au fost incluse în acest tarif etc.;

- preţul de procurare a energiei electrice care, calculat în lei, iar s-a diminuat de la 111 bani/kw până la 100,9 bani/kw pentru anul 2018 în comparaţie cu anul 2017.

Cât despre hotărârea Consiliului de Administraţie cu privire la respingerea cererii Apă-Canal Chişinău de majorare a tarifelor pentru prestarea serviciului public de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate, factorul de bază a fost aplicarea noilor tarife la energia electrică care constituie 25 la sută preţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe