R.Moldova, între ciocanul Rusiei şi nicovala UE (revista presei)

Vlad Filat
Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / GettyImages)

Republica Moldova, între ciocanul Rusiei şi nicovala Uniunii Europene, titrează Adevărul de joi, referindu-se la problemele energetice ale ţării, care depind de relaţia dintre Moscova şi Bruxelles.

La o săptămână după vizita lui Vlad Filat la Moscova, premierul a plecat la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger. Ca şi în cazul deplasării în Rusia, oficialii moldoveni sunt scumpi la vorbă. Specialiştii explică reticenţa autorităţilor prin 'situaţia delicată în care se află Chişinăul - între Federaţia Rusă, pe de-o parte, şi UE, de cealalta'. Adevărul citează şi presa franceză care observă că Republica Moldova este prima victimă colaterală a ofensivei UE împotriva Gazprom, care a decis să înceapă o anchetă împotriva gigantului rus pentru manipularea preţurilor în mai multe state-membre.

Federalizarea Republicii Moldova nu mai interesează Rusia, scrie Ziarul de Grada. Potrivit publicaţiei, Moscova are o altă 'agendă' pentru R. Moldova: integrarea în Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, cu ancorare, ulterioară, în Uniunea Euroasiatică. Săptămânalul presupune că Moscova a obţinut de la Angela Merkel consimţământul pentru medierea acestui proiect 'unionist', mult mai sigur şi avantajos pentru ruşi decât federalizarea. Ziarul de Gardă nu exclude că Angela Merkel a venit la Chişinău 'tocmai pentru a tranzacţiona noua afacere politică ruso-germană, afişată de Medvedev: Uniunea Euroasiatică'.

'Alianţa a îngropat speranţa?', se întreabă Constantin Tănase în Timpul, referindu-se la insuccesele actualei guvernări. El face referire la un studiu din care reiese că în Republica Moldova există 75 de persoane care deţin câte zeci sau sute de milioane de dolari, în timpul ce cealaltă parte a populaţiei trăieşte în sărăcie. 'Prăpastia dintre cei 75 şi cele 3-4 milioane e prea mare şi se adânceşte pe zi ce trece. Venirea la putere a AIE, în loc să stopeze inumanul şi criminalul proces de diferenţiere socială, l-a stimulat. Actuala guvernare nu s-a dovedit a fi mai morală decât guvernarea Voronin. În aceşti trei ani de când e la putere Alianţa, hoţia, corupţia, delapidările, deturnările de fonduri ş.a.m.d. nu au devenit vicii condamnabile, ci virtuţi', scrie Constantin Tănase.

În acelaşi articol, el aduce aminte şi despre măsurile exagerate de securitate de la marşul unionist de duminică. 'Eu am văzut în acţiunea Guvernului de a ridica toată poliţia în picioare, în situaţia când era vorba, totuşi, de o manifestare paşnică a unor tineri, o demonstrare a muşchilor. O asemenea guvernare nu se va lăsa cu una, cu două de putere, nu va crea condiţii pentru alegeri libere şi corecte şi va încerca să rămână la putere cu ajutorul forţei', consideră editorialistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe