R. Moldova a inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost lansat oficial în prezenţa Prim-ministrului Iurie Leancă, a Premierului român, Victor Ponta, a Comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger
Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost lansat oficial în prezenţa Prim-ministrului Iurie Leancă, a Premierului român, Victor Ponta, a Comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger (gov.md)

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost lansat oficial astăzi în prezenţa Prim-ministrului Iurie Leancă, a Premierului român, Victor Ponta, a Comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger, a miniştrilor, reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, a autorităţilor publice locale şi a locuitorilor din zonă.

„De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul, iniţial într-o primă cantitate, asugurând astfel o sursă de alternativă. Vorbim despre faptul că într-un an şi jumătate, maximum doi ani, vom avea un sistem perfect interconectat şi atunci vom putea cumpăra gaze sau din Est, sau din Vest – de acolo de unde vor fi condiţiile mai bune. Astăzi, în România, energia este mai ieftină cu aproximativ 40 la sută. În doi ani sunt convins că vom avea şi o interconectare de energie electrică. Vreau să menţionez că aceste proiecte nu sunt îndreptate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova, al consumatorilor. Evenimentul de astăzi se încadrează în obiectivul nostru de integrare europeană”, a declarat Iurie Leancă.

La rândul său, Prim-ministrul român a precizat: „Cred că prin inaugurarea de azi, dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar, R. Moldova şi România ca să fie cu adevărat independente au nevoie şi de energie. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim respectaţi pentru asta şi acesta este mesajul pe care-l dăm astăzi Europei şi tuturor. În rest, vreau să vă spun că pentru România nimic nu este mai important decât să fiţi alături de noi în Europa”.

În context, Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger, a menţionat: „Acest proiect este pentru oameni, pentru cetăţeni, este pentru partea economică şi pentru cei care activează în industrie. Totodată, vreau să adaug că prin aceste proiecte pe care le susţinem, vrem să asigurăm o viaţă mai bună, drumuri mai bune, iar toate acestea înseamnă o viaţă mai bună. Integrarea Republicii Moldova în infrastructura noastră energetică este foarte importantă, adică asigurarea conexiunii pe plan energetic între Republica Moldova şi România în această regiune. Vom continua şi cu alţi paşi, ne vom extinde şi pe domeniul energiei electrice şi al gazului. Vom asigura modernizarea acestor reţele pentru a asigura cel mai înalt nivel al independenţei în domeniul energetic.”.

După declaraţii, cei trei oficiali au aprins flacără pentru lansarea gazoductului.

Gazoductul Iaşi-Ungheni este un proiect de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Republica Moldova şi România. Costul total al proiectului este de 26 de milioane de euro, dintre care şapte milioane constituie un grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de metri cubi pe an.

Obiectivul acestui Proiect este asigurarea unui nivel înalt de securitate energetică a Republicii Moldova şi a părţii de nord-est a României prin diversificarea surselor de livrare a gazelor naturale. Amintim că la 14 august 2014, la Bucureşti, a fost semnat un Acord ce prevede că gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română - de compania Transgaz.

Următoarea etapă a proiectului prevede construirea conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de comprimare a gazelor pe teritoriul României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe