Qatar sare în ajutorul Turciei. Oferă 15 miliarde USD pentru sprijinirea monedei naţionale

Bancnote de 100, 50 si 20 lire turceşti
Bancnote de 100, 50 si 20 lire turceşti (Getty Images)

Lira turcească, care a înregistrat o creştere în cursul zilei de miercuri la o zi după ce Ankara a încercat să acopere pierderile prin reducerea volumului de tranzacţii SWAP de la 50% la doar 25% din capitalul bancar – o mişcare parcă scoasă direct din manualul Băncii Populare a Chinei – a primit un impuls suplimentar după ce agenţia de ştiri Anadolu a anunţat că guvernul din Qatar a promis investiţii directe în Turcia în valoare de 15 miliarde de dolari, potrivit Zero Hedge.

Conform Anadolu:

Ambasadorul Qatarului în Turcia, Salem bin Mubarak Al Shafi, a afirmat că ţara sa va continua să susţină Turcia după recent impusele sancţiuni americane împotriva sa. “Statul Qatarului este întotdeauna proactiv şi îi susţine pe fraţii săi turci”, a declarat miercuri Al Shafi pentru Anadolu. Qatarul, a precizat el, va continua să susţină Turcia, aşa cum a făcut-o în timpul loviturii de stat eşuate de la mijlocul anului 2016.

Ankara şi Doha, a adăugat el, au puncte de vedere comune în privinţa câtorva probleme regionale şi internaţionale.

Al Shafi a mai susţinut că vizita de miercuri în Turcia a emirului Qatarului, Tamim bin Hamad, a demonstrat “profunzimea relaţiilor dintre Qatar şi Turcia”.

Vizita emirului, a mai afirmat diplomatul, “va confirma legăturile apropiate dintre popoarele Qatarului şi Turciei şi a poziţiilor lor comune cu privire la numeroasele provocări pe care le înfruntă”.

Conform lui Al Shafi, Qatarul au cumpărat recent lire turceşti în valoare de zeci de milioane de dolari pentru a susţine economia turcă. Descriind Turcia drept un “aliat strategic”, ambasadorul a adăugat: “Relaţiile noastre puternice cu Republica Turcia se bucură de un statul special în rândul cetăţenilor noştri”.

Separat, agenţia turcă pentru reglementarea pieţei de capital a stabilit ca, până în data de 3 septembrie, aşa-numitul indicator al efectului de levier” va fi de 1:1. Agenţia a citat recent mişcări serioase ale preţurilor în astfel de schimburi, care sunt lipsite de raţionament economic sau financiar. De asemenea, agenţia a notat că măsura vizează prevenirea problemelor care ar putea apărea în timpul Sărbătorii Sacrificiului (Eid al-Adha), când pieţele turceşti vor fi închise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe