Qatar: Cetăţenii Golfului pot rămâne în ţară în ciuda tensiunilor cu vecinii

Qatarul a declarat duminică faptul că cetăţenii statelor învecinate din Golf sunt bineveniţi să rămână în ţară în ciuda blocadei actuale impuse de mai multe naţiuni arabe regionale şi alte state.
Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi alte state au întrerupt relaţiile diplomatice cu Doha şi au blocat transporturile aeriene, terestre şi maritime cu Qatarul, pe care îl acuză că susţine grupuri extremiste. Majoritatea acestor naţiuni au cerut cetăţenilor din Qatar să părăsească teritoriile lor.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că susţine acţiunile împotriva Qatarului, deşi alţi oficiali americani, inclusiv secretarul de stat Rex Tillerson, au încercat să dez-escaladeze tensiunile. SUA are o bază militară majoră în Qatar.

Qatarul a negat acuzaţiile că susţine terorismul şi a declarat că este pregătită să dialogheze pentru a calma tensiunile.

Mass media din Qatar a declarat că guvernul din Doha “nu ia niciun fel de măsuri împotriva rezidenţilor Qatarului care deţin naţionalităţi ale ţărilor ce au suspendat legăturile diplomatice... în cadrul campaniilor ostile şi tendenţioase împotriva ţării”.

Compania naţională iraniană de transporturi aeriene a declarat, duminică, faptul că a trimis cinci avioane încărcate cu alimente spre Qatar, care se confruntă cu lipsa produselor alimentare din cauza blocadei.

În plus, Iranul şi-a deschis spaţiul aerian pentru zborurile din Qatar, după ce vecinii acestuia au închis propriile spaţii aeriene.

De asemenea, Teheranul s-a oferit să permită Qatarului să îi folosească porturile sudice pentru a-şi desfăşura activităţile vitale de import, pentru a face faţă blocadei. Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Qatarul importă aproape toate produsele sale, dar al-Thani a declarat că doar 16% dintre stocurile de alimente ajung în Qatar prin ţările care au impus actuala blocadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe