Putin vrea război. Îşi laudă armata, critică ONU şi acuză Vestul. Arctica următorul plan?

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)

Kremllinul a făcut, vineri, o serie de declaraţii agresive cu privire la criza din Ucraina prin care critică Organizaţia Naţiunilor Unite, acuză Statele Unite de rea-intenţie, îşi laudă armata şi confirmă prezenţa armatei ruseşti în Crimeea.

Joi, Organizaţia Naţiunilor Unite a propus la vot o rezoluţie pe tema referendumului din Crimeea. Concluzia - peste 100 de naţiuni membre ONU, dintre cele 193 prezente, au considerat referendumul din peninsula ucraineană drept ilegitim.

Totuşi, într-un comunicat emis vineri, guvernul de la Moscova a catalogat rezoluţia drept o ”iniţiativă contraproductivă” care va ”complica eforturile de rezolvare a crizei politice din interiorul Ucrainei”.

De asemenea, Rusia a acuzat Occidentul că a folosit ”toată forţa” rămasă din timpul Războiului Rece pentru a pune o ”presiune neruşinată”, chiar până la ”şantaj politic şi ameninţări economice”, asupra statelor membre ONU.

Vineri, preşedintele american, Barack Obama, a cerut Rusiei să îşi retragă trupele pe care le-a poziţionat de-a lungul graniţelor cu Ucraina şi să înceapă negocierile cu comunitatea internaţională.

"Orice ar fi, pentru reducerea tensiunilor şi soluţionarea situaţiei, Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi să înceapă negocieri directe cu Guvernul ucrainean şi comunitatea internaţională", a precizat preşedintele american.

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrii Paruby, a avertizat că peste 100.000 de soldaţi ruşi, poziţionaţi în nordul, sudul şi estul Ucrainei, sunt pregătiţi să atace de mai multe săptămâni.

Miercuri, serviciile de informaţii ale Statelor Unite au confirmat că o incursiune rusă în estul Ucrainei este tot probabilă. Numărul tot mai mare de trupe şi diversitatea unităţilor mobilizate pentru ”exerciţiile militare”, care durează deja de peste trei săptămâni, vin să întărească aceste afirmaţii.

"Este posibil ca (ruşii) să încerce să intimideze Ucraina, dar este la fel de posibil să aibă alte proiecte", prin mobilizarea militarilor la frontieră, a declarat Obama.

Rusia a negat informaţiile potrivit cărora ar fi mobilizat trupe la frontiera de est a Ucrainei, acuzând Occidentul că este prost-informat sau este de rea-credinţă.

În timpul unei ceremonii televizate desfăşurate vineri la Kremlin, Putin şi-a lăudat unităţile mobilizate şi flota de la Marea Neagră pentru intervenţia din sudul şi estul Ucrainei, confirmând implicarea armatei ruse în Crimeea.

"Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Ele au demonstrat noile capacităţi ale forţelor noastre armate şi moralul solid al oamenilor", a declarat preşedintele rus, mulţumindu-le apoi pentru ”curajul de care au dat dovadă”.

În finalul discursului, Putin a îndemnat ”dezvoltarea capacităţilor de luptă ale unităţilor armate”, pe care are de gând să le folosească la nivel global, ”inclusiv în Arctica”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe