Putin vrea Internet cu botniţă

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)

Internetul - un proiect al CIA aşa cum acuză fostul agent KGB Vladmir Putin - ar putea fi izolat în Rusia şi ar putea ajunge sub controlul Kremlinului.

Săptămâna viitoare sunt plănuite mai multe evenimente, la care vor participa mai mulţi oficiali de rang înalt ruşi, ce vor dezbate viitoarele măsuri ce pot fi aplicate segmentului rus de Internet, în caz de urgenţă. În particular, acest subiect va fi discutat luni la o întrunire a Consiliului de Securitate la care va participa preşedintele rus, Vladimir Putin, a raportat, vineri, Vedomosti.

Situaţiile de urgenţă ar putea include războiul şi, de exemplu, proteste serioase în interiorul ţării. Pe timpul tensiunilor din Egipt, în 2011, guvernul de la Cairo a întrerupt internetul şi telefonia mobilă în toată ţară, reaminteşte Vedomosti.

Oficialii ruşi plănuiesc să adopte mai multe decizii, care vor reîntări suveranitatea segmentului rus al web-ului internaţional. De asemenea, Moscova ar mai putea implementa un ordin special de Internet, presupunând posibilitatea deconectării Rusiei de la reţeaua globală.

Măsurile, considerate de mulţi o extindere a cenzurii impuse în Rusia, ar putea fi resimţite sever în societate, în particular odată cu intrarea în vigoare a ultimelor legislaţii aplicate Internului public.

De exemplu, în primăvară, Putin a aprobat o lege prin care furnizorii de internet sunt obligaţi să blocheze site-urile de internet care „incită la activităţi ilegale şi participare la evenimente publice organizate care încălcă ordinea stabilită”.

Represiunea împotriva drepturilor la exprimare ale ruşilor a mai fost accentuată în luna iunie, atunci când Putin a împins ”legea bloggerilor”.

“Această lege va reduce numărul de voci critice şi voci ale opoziţiei care se aud în prezent pe Internet”, a declarat Galina Arapova, director al Centrului de Apărare a mass-media şi expert în legislaţia mass-media rusă. “Întregul pachet pare destul de restrictiv şi este foarte dur la adresa celor care difuzează informaţii critice despre stat, autorităţi şi persoane publice”, a completat Arapova cu privire la ”legea bloggerilor”.

Iar în luna iulie, printr-o mişcare care poate uşura semnificativ munca agenţilor Serviciilor Federale de Securitate ruse (fostul KGB, FSB), Moscova promulgat o lege care obligă utilizatorii de WiFi să se înregistreze folosind datele personale. Politica a atras nemulţumirea publicului şi a semănat confuzie printre operatorii de servicii. Dar măsura a fost extinsă pe 31 iulie, când premierul rus Dmitri Medvedev a împins o lege care solicită direct companiilor să declare cine le foloseşte reţelele de internet.

A doua idee pe care o vor promova oficialii ruşi în cadrul următoarelor întrevederi va viza transferul controlului asupra domeniilor administrative către stat. În prezent Internetul este administrat de o organizaţie civilă – Centrul de Coordonare pentru Domeniul Internetului Naţional.

În prezent, Centrul de Coordonare include un reprezentat al Ministerului, totuşi, oficialii vor tot controlul asupra sistemului de distribuţie al domeniilor de pe internetul rus, au precizat sursele citate de Vedomosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe