Putin vizitează o epavă antică descoperită pe fundul Mării NegrePreşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o călătorie cu un submersibil pentru a vizita rămăşiţele unei epave antice lângă coasta peninsulei Crimeea.

Putin s-a îmbarcat marţi în expediţia sa subacvatică de 45 de minute pentru a arunca o privire la o recent descoperită galeră bizantină scufundată pe fundul Mării Negre, în apropierea oraşului-port Sevastopol.

“Galera este destul de greu de văzut din moment ce este acoperită de [un strat de] 40 cm de nămol. Se presupune că nava are 27-30 de metri lungime şi o 13-15 metri lăţime... Există multe obiecte, precum amforă, răspândite pe acolo”, a declarat Putin jurnaliştilor.

“Nava este încă investigată de experţi. Trebuie să spun că nu există multe rămăşiţe similare în nordul Mării Negre”, a adăugat Putin.

El a coborât la o adâncime de 83 de metri într-un minisubmarin olandez cu trei locuri, ca parte a unei expediţii a Societăţii Geografice Ruse de cercetare a anticei rute comerciale crimeene.

Călătoria a fost desfăşurată “pentru a ne asigura din nou în privinţa adâncimii rădăcinilor noastre istorice, în privinţa profunzimii istoriei relaţiilor noastre cu lumea”, a mai susţinut şeful Kremlinului, adăugând că astfel de expediţii sunt esenţiale “pentru a înţelege cum a fost stabilită identitatea naţională a Rusiei”.

Nu este pentru prima dată când liderul rus face o călătorie subacvatică. În 2009, el a coborât la o adâncime de 1.400 de metri, într-un submarin, până pe fundul Lacului Baikal din sudul Siberiei. În 2013 el a participat la o expediţie de o jumătate de oră într-un mini submersibil pentru a vedea rămăşiţele fregatei Oleg, care s-a scufundat în Golful Finlandei din Marea Baltică în 1869.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe