Putin umilit de Harper la G20

Vladimir Vladimirovici Putin, arhivă - 2005
Vladimir Vladimirovici Putin, arhivă - 2005 (MLADEN ANTONOV/AFP/Getty Images)

Întâlnirea APEC de la Beijing defăşurată cu puţin timp în urmă s-a desfăşurat sub patronajul ţărilor BRIC. Acestea au avut grijă să se distanţeze de grupul G8, iar subiectul anexării Crimeei de către Rusia a fost pur şi simplu lăsat la o parte.

Întâlnirea APEC a fost presărată cu provocări. Simptomatic pentru modul de operare al Rusiei sovietice, în timpul summitului APEC, Rusia a început să mute armament către Ucraina, generând şedinţe de urgenţă pentru diplomaţii europeni. Iar asta nu a fost tot. La numai la o zi înaintea sosirii lui Barack Obama la summit, China şi Rusia au anunţat noi contracte pentru livrări de gaz.

După cum era de aşteptat, la summit-ul G20 de la Brisbane, răspunsul Occidentului a fost foarte dur. Membrele grupului G7, din clubul G20 au folosit evenimentul pentru a-l umili pe Vladimir Putin.

Startul a fost dat de Barack Obama, care, în timpul unei alocuţiuni la universitatea Brisbane, a declarat că agresiunea Rusiei faţă de Ucraina este „o ameninţare la adresa întregii lumi, aşa cum am observat în cazul uluitoarei doborâri a zborului MH17, o tragedie care a luat multe vieţi nevinovate, printre ei aflându-se numeroşi concetăţeni de-ai dvs ”. „Ca aliat şi prieten, America împărtăşeşte durerea acestor familii australiene precum şi dorinta naţiunii dvs. de pace şi de a vedea făptaşii pedepsiţi”.

Aducerea în prim plan a tragediei zboului MH17, poveste cvasi-îngropată după ce anchete semioficiale ajunseseră la concluzia că avionul a fost doborât cu baterii de rachete de fabricaţie rusească - mutate în grabă peste graniţa cu Ucraina, apoi returnate imediat după incident - este o manevră dură în cazul Australiei, care a suferit pierderi în timpul tragediei.

Însă cel mai dur incident petrecut la summit l-a avut ca protagonist pe premierul Canadei, Stephen Harper, care, în momentul în care a trebuit să dea mâna cu Vladimir Putin, ar fi spus, conform purtătorului de cuvânt Jason MacDonald, citat de Internaţional Business Times „Mă rog, presupun că o să vă strâng mâna, dar am un singur lucru să vă spun: trebuie să ieşiţi din Ucraina”.

Mă rog, presupun că o să vă strâng mâna, dar am un singur lucru să vă spun: trebuie să ieşiţi din Ucraina

Răspunsul lui Putin la comentariul premierului canadian nu a fost pozitiv, conform martorilor, care nu au dat detalii. MacDonald a declarat că Putin şi Harper au continuat cu o scurtă convorbire.

Contactat de presă, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin s-a limitat să afirme că întâlnirea dintre cei doi lideri „a fost între limitele bunului simţ”.

Asemenea incidente sunt extrem de rare în cazul întâlnirilor diplomatice la vârf, unde există o etichetă extrem de rigidă, tocmai pentru a evita eventuale tensiuni.

După modul în care a fost tratat, Vladimir Putin a ales să plece înaintea terminării summit-ului, motivând zborul extrem de lung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii