Putin transmite Iranului şi Turciei că există o şansă reală de pace în Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

În timpul unei întâlniri cu omologii săi din Iran şi Turcia, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că există o “şansă reală” de a pune capăt războiului civil de peste 6 ani din Siria printr-un acord de pace care probabil îl va menţine la putere pe liderul sirian Bashar al-Assad.

Summitul lui Putin, la care au participat miercuri preşedintele iranian Hassan Rohani şi omologul turc Recep Tayyip Erdogan, în staţiunea Soci de la Marea Neagră, a avut loc la doar două zile după ce liderul rus s-a întâlnit cu Assad în cadrul unei vizite surpriză. Putin a discutat de asemenea cu preşedintele american Donald Trump şi liderii Qatarului, Arabiei Saudite, Israelului şi Egiptului, întrucât Kremlinul doreşte să obţină suport pentru iniţiativele sale diplomatice.

“Militanţii din Siria au primit o lovitură decisivă şi a apărut o şansă reală de a pune capăt numeroşilor ani de război civil”, a precizat Putin, adăugând că “sarcina strategică” de acum este încheierea unei înţelegeri politice în Siria. Assad a confirmat angajamentul său pentru un proces politic, inclusiv o nouă Constituţie şi desfăşurarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale, a afirmat Kremlinul într-o declaraţie publicată după convorbirea telefonică de marţi dintre Putin şi Trump.

Putin adoptă rolul dominant în acţiunile de soluţionare a conflictului sângeros sirian, după ce o campanie militară rusă începută în 2015 a reuşit să îl salveze pe Assad din vizorul diferitelor grupuri de inamici înarmaţi, inclusiv jihadişti, precum grupul Statului Islamic şi rebeli moderaţi, care sunt susţinuţi de SUA şi aliaţii săi. Acest lucru a făcut ca SUA, care în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama a urmărit înlăturarea lui Assad, să ajungă să nu se mai implice prea mult.

Noua administraţie SUA susţine că în continuare nu vede un viitor cu liderul sirian, dar nu a făcut din retragerea sa o precondiţie pentru discuţiile care urmăresc să asigure încheierea unui acord de pace în Siria. În războiul sirian au fost ucise aproximativ 400.000 de persoane începând cu 2011, alte câteva milioane fiind strămutate forţat.

De asemenea, Putin va trebui să depăşească neînţelegerile pe care le are cu participanţii la summitul de miercuri. Turcia, care a urmărit de mult timp înlăturarea lui Assad de la putere, doreşte acum mână liberă pentru a lupta împotriva forţelor kurde din Siria, ce au avut un rol esenţial în înfrângerea Statului Islamic. Între timp, Iranul nu doreşte să accepte niciun compromis care ar putea slăbi autoritatea lui Assad.

Erdogan a declarat că la Soci se iau “decizii critice”, iar Rohani a afirmat că poporul sirian nu va permite străinilor să interfereze cu problemele lor interne.

În capitala saudită Riad, grupuri ale opoziţiei siriene s-au întâlnit, de asemenea, miercuri, pentru a discuta despre formarea unui bloc unic pentru a negocia cu Assad. Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a declarat la televiziunea de stat că Regatul va susţine grupurile opoziţiei siriene pentru a se unifica.

Liderul principalului grup de opoziţie sirian, care este susţinut de Occident, a demisionat luni pe neaşteptate.

Procesul politic “nu va fi uşor”, a precizat Putin. “Va necesita compromisuri şi concesii din partea tuturor părţilor, inclusiv a guvernului sirian. Mă bazez pe faptul că Rusia, Iranul şi Turcia vor depune toate eforturile pentru a se asigura că această [iniţiativă] se soldează cu rezultate”.

Rusia, în timp ce îl susţine pe Assad, probabil va insista ca el să accepte o nouă Constituţie care îi va diminua din prerogative, a afirmat Sami Nader, şeful Institutului Levant pentru Afaceri Strategice, ce îşi are sediul în Beirut.

“În orice caz, el va rămâne la putere, dar va fi un Assad mult mai slab”, a adăugat Nader la telefon.