Putin susţine că Rusia este pregătită să coopereze cu saudiţii şi să reducă producţia de petrol

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Valery Sharifulin | TASS | Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să coopereze cu Riadul în vederea reducerii producţiei de ţiţei, pentru a opri o prăbuşire masivă a preţurilor la petrol, însă a menţionat că Rusia este mulţumită şi cu preţuri mai mici, potrivit RFE/RL.

Preţul ţiţeiului a scăzut de la 86 de dolari pe baril în luna octombrie la 66 de dolari în 15 noiembrie, în principal după anunţul Statelor Unite, la începutul acestei luni, că va emite scutiri temporare de la sancţiunile implicând Teheranul pentru majoritatea clienţilor majori ai petrolului iranian.

Putin a declarat, la o conferinţă de presă în Singapore, că preţul de 70 de dolari pe baril îi convine Moscovei, care şi-a bazat bugetul şi previziunile economice pe ipoteza că preţurile la petrol vor fi în medie de 40 de dolari pe baril în acest an.

Liderul rus a făcut comentariile în pofida faptului că Moscova a anunţat o mică reducere a producţiei de petrol în luna noiembrie, deşi cu o lună mai devreme a ajuns la un record post-sovietic de 11,41 milioane de barili de zi.

Rusia şi Arabia Saudită sunt cei mai mari exportatori de petrol din lume, iar producătorii ruşi au anunţat intenţia de a creşte mai mult în 2019 producţia deja în creştere.

Dar, la începutul acestei săptămâni, Arabia Saudită a declarat că va trebui să reducă producţia în luna decembrie cu 500.000 de barili pe z, ca urmare a scutirilor generoase oferite de SUA unor mari consumatori de petrol precum China şi India.

Riadul şi-a crescut producţia în cursul acestei veri ca răspuns la apelurile preşedintelui american Donald Trump de a compensa reducerea producţiei iraniene preconizate ca urmare a reimpunerii sancţiunilor.

Dar acum, Arabia Saudită cere o reducere globală a producţiei de petrol de până la un milion de barili pe zi, pentru a reechilibra piaţa petrolieră şi a stimula creşterea preţurilor. Pentru a obţine acest obiectiv, analiştii consideră că Rusia va trebui să se alăture procesului de reducere a producţiei.

“Până în prezent, nu pot spune dacă producţia ar trebui limitată. Trebuie să fim foarte atenţi, fiecare cuvânt este important aici”, a precizat Putin.

“Dar faptul că trebuie să cooperăm cu [Arabia Saudită] este evident şi vom coopera”, a mai precizat seful Kremlinului.