Putin susţine că Rusia a fost pregătită pentru o confruntare nucleară în privinţa Crimeei


Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Moscova a fost pregătită să îşi plaseze forţele nucleare în stare de alertă pentru a asigura anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina în 2014, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un documentar preînregistrat ce a fost difuzat duminică de televiziunea de stat.

Putin a mai declarat că Rusia a salvat viaţa fostului preşedinte ucrainean pro-moscovit, Viktor Ianukovici, care s-ar fi aflat în pericol după ce “revoluţionarii” au preluat puterea în 2014 după câteva săptămâni de proteste stradale în Kiev, susţine Reuters.

“Pentru noi a devenit clară situaţia şi am primit informaţii că existau planuri nu numai pentru capturarea sa [a lui Ianukovici] dar, preferabil pentru cei care au desfăşurat lovitura de stat, şi pentru eliminarea sa fizică”, a adăugat Putin.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici în Rusia şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

În versiunea sa asupra evenimentelor, Putin a declarat că planificarea unei operaţiuni în Crimeea a început imediat după fuga lui Ianukovici. “Nu ne-am gândit niciodată să despărţim Crimeea de Ucraina până în momentul în care au început aceste evenimente, (iar) Guvernul a fost răsturnat”, a susţinut liderul de la Kremlin.

Deşi iniţial Moscova a respins afirmaţiile că forţele care nu purtau însemne militare şi care au preluat controlul în Crimeea ar fi fost ruse, ulterior preşedintele rus a recunoscut acest lucru.

Mai mult, în documentarul difuzat duminică, Putin a declarat că el a ordonat Ministerului rus al Apărării să mobilizeze trupe din cadrul forţelor speciale de informaţii, puşcaşi marini şi paraşutişti, “sub acoperirea consolidării protecţiei instalaţiilor noastre militare”.

Când a fost întrebat dacă ar fi fost pregătit să plaseze forţele nucleare ruse în stare de alertă, Putin a declarat: “Eram pregătiţi să o facem.”

De asemenea, Putin a declarat înaintea difuzării documentarului – numit “Crimeea. Drumul spre casă” – că soldaţii ruşi au transformat peninsula Crimeea într-o fortăreaţă, apărată atât dinspre uscat, cât şi dinspre mare, conform Gazeta.ru.

Şeful de la Kremlin nu a mai apărut în public din 5 martie, dând naştere unor numeroase speculaţii privind dispariţia sa subită. Internetul a fost inundat de o sumedenie de teorii, multe susţinând că liderul rus ar fi murit sau că ar fi grav bolnav.

Autorităţile ruse au încercat să reducă efectul provocat de răspândirea zvonurilor, declarând că Putin este bine şi în viaţă. În acelaşi timp, maşina de propagandă a Moscovei a depus mari eforturi pentru a devia atenţia publică de la speculaţiile care circulă pe Internet.

Astfel, postul rus de televiziune Rossiya 24 a raportat vineri rezultatele unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambayev, în ciuda faptului că întâlnirea este programată să aibă loc de-abia luni, 16 martie. Un alt canal rusesc de televiziune de stat Rossiya 1 a prezentat, de asemenea, aceeaşi ştire, titrează uatoday.tv. Rossiya 24 a recunoscut mai târziu pentru reporterii BBC că ştirea a fost, de fapt, o greşeală.

Într-o altă tentativă aparentă pentru a potoli valul de speculaţii privind starea şi locul unde se află preşedintelui rus, Kremlinul a lansat vineri un videoclip în care este prezentat Putin întâlnindu-se cu preşedintele Curţii Supreme, Viaceslav Lebedev. Agenţia de ştiri ucraineană TSN susţine că videoclipul seamănă foarte mult cu imagini de arhivă de la o reuniune anterioară care a avut loc pe 21 noiembrie 2014.

Conflictul care a urmat anexării Crimeei a luat vieţile a peste 6.000 de oameni până în prezent şi, în ciuda unui acord de pace încheiat la Minsk în 12 februarie, rămâne de văzut dacă situaţia se va detensiona complet şi dască nu se va reaprinde conflictului militar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe