Putin şi Consiliul de Securitate al Rusiei resping ca „ilegale” noile sancţiuni anunţate de SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Consiliul de Securitate al Rusiei au descris potenţialele noi sancţiuni americane împotriva Moscovei ca fiind „absolut ilegale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fiind citat de agenţii ruse de ştiri.

Peskov a afirmat că Putin şi membrii Consiliului de Securitate au discutat despre „posibile noi măsuri neprietenoase din partea Washingtonului” în cadrul unei întâlniri care a avut loc vineri, potrivit RFE/RL.

Întâlnirea „a evidenţiat ilegitimitatea absolută a acestui tip de acţiuni din punctul de vedere al legii internaţionale”, a adăugat Peskov.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, între timp, i-a declarat secretarului de stat american Mike Pompeo, în cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc vineri, că Moscova respinge cel mai recent plan privind sancţiunile americane.

„Partea rusă a exprimat respingerea categorică a noilor sancţiuni recent anunţate de Washington”, a afirmat Ministerul rus de Externe.

Anterior, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat în timpul unei vizite în Peninsula Kamceatka din Estul Îndepărtat al Rusiei că Moscova va lua în considerare „declararea unui război economic” şi că va răspunde „economic, politic sau, dacă este necesar, prin alte mijloace” în cazul în care SUA va impune interdicţii asupra băncilor ruseşti sau a utilizării de către acestea a unei anumite valute.

Discursul dur al lui Medvedev de vineri a avut loc după ce SUA a anunţat o nouă rundă de sancţiuni şi după ce congresmani americani au propus măsuri suplimentare, inclusiv restricţii asupra operaţiunilor mai multor bănci ruseşti deţinute de stat şi restricţii asupra utilizării de către acestea a dolarului american.