Putin: Rusia va contracara scutul antirachetă american

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că Rusia va contracara programul antirachetă al NATO prin desfăşurarea unor arme ofensive noi.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Putin a declarat marţi oficialilor ruşi ai apărării, la Soci, că SUA încearcă să neutralizeze puterea nucleară strategică a Moscovei prin dezvoltarea unor sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice ale Rusiei.

El a declarat că Washingtonul încearcă să câştige o superioritate militară decisivă în faţa Rusiei, adăugând că Moscova va dezvolta la rândul ei sisteme capabile să înfrângă orice apărare antirachetă.

Şeful Kremlinului a declarat că, în ultimii trei ani, companiile din domeniul militaro-industrial au creat şi au testat cu succes mai multe sisteme de arme care sunt capabile să desfăşoare misiuni de luptă într-un sistem de apărare antirachetă stratificat, conform RFE/RL.

Declaraţiile liderului rus au loc pe fundalul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Moscova – tensiuni generate de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi de implicarea acesteia din urmă în conflictul separatist din estul Ucrainei.

De la izbucnirea conflictului ucrainean, SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă, împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

În contextul deteriorării relaţiilor dintre Moscova şi Occident, NATO şi-a intensificat prezenţa militară de-a lungul graniţelor Rusiei cu statele Baltice şi în estul Europei şi a desfăşurat o serie de exerciţii militare în Europa, inclusiv testarea sistemului său de apărare antirachetă.

La începutul lunii octombrie, NATO a finalizat planurile pentru o forţă militară de aproximativ 40.000 de soldaţi, dublul numărului actual, şi pentru crearea a două centre de comandă, în Ungaria şi Slovacia, pe lângă celelalte centre similare create recent în România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria. Crearea acestor centre a stârnit furia Rusiei.

În plus, tot în luna octombrie, SUA a trimis la o bază NATO din Estonia câteva zeci de piese de echipament militar, inclusiv 4 tancuri M1A2 Abrams, zece vehicule blindate Bradley şi aparatură pentru suport operaţional. Echipamentele au fost livrate pe calea ferată din Letonia şi sunt destinate soldaţilor din Divizia 3 de infanterie a SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe