Putin: Republica Moldova ar fi putut să ne avertizeze în legătură cu planurile sale de asociere la UE

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Republica Moldova ar fi putut evita măsurile restrictive în relaţiile comerciale cu Federaţia Rusă dacă ar fi avertizat din timp Moscova cu privire la planurile sale de asociere la Uniunea Europeană, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, la summitul CSI (Comunitatea Statelor Independente - toate fostele republici sovietice, mai puţin Georgia şi republicile baltice), care se desfăşoară la Minsk, potrivit Ria Novosti.

'Noi nu ne-am opus niciodată apropierii de UE şi noi înşine vrem o apropiere, dar problema sunt condiţiile cooperării dintre noi', a spus Putin, la summitul de la Minsk, de la care este absent preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Rusia este pregătită să acţioneze pentru rezolvarea problemelor legate de asocierea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană, a afirmat totodată Putin. 'Este necesar să rezolvăm divergenţele existente, să găsim soluţii de compromis. Credem că toate ţările semnatare al Tratatului privind zona de liber schimb a CSI sunt interesate în aceasta, fără excepţie', a spus Putin, în contextul semnării de către Republica Moldova şi Ucraina a Acordului de asociere la UE.

Ca modalitate de compromis, preşedintele rus a evocat că punerea în aplicare a componentei economice a Acordului de asociere a Ucrainei la UE a fost amânată până în 2016, subliniind că în acest răstimp se impune rezolvarea tuturor problemelor apărute între părţi.

Potrivit şefului statului rus, problemele apar nu în legătură cu măsurile de protecţie pe care Federaţia Rusă le ia ca răspuns. 'Problemele apar din cauza faptului că partenerii noştri nu consideră necesar să discute la timp, deschis, complet, la obiect şi profesionist despre riscurile care pot apărea pentru economia rusă şi pentru alte ţări CSI în legătură cu regulile de funcţionare a zonei de liber schimb, după alăturarea partenerilor noştri la alte asociaţii economice şi comerciale', a explicat Vladimir Putin, făcând aluzie la autorităţile de la Chişinău.

'Suntem gata să lucrăm ca să găsim o soluţie pentru a nu pierde legăturile de parteneriat existente în cadrul Comunităţii', a dat asigurări preşedintele rus, evocând că acest raţionament a ghidat negocierile Moscovei cu Ucraina şi UE. 'De ce cu Republica Moldova nu am putut construi o astfel de relaţie?'- a întrebat retoric Putin, spunând că Rusia a cerut în mod repetat acest lucru.'Nu am primit însă un răspuns clar din partea prietenilor noştri moldoveni', a adăugat preşedintele rus.

Serviciul fitosanitar al Federaţiei Ruse (Rosselhoznadzor) a instituit la 18 iulie un embargo temporar la importurile de fructe proaspete din Republica Moldova. La 1 septembrie, Rusia a introdus taxe vamale la o serie de mărfuri moldoveneşti inclusiv vin, carne, legume, fructe şi cereale, ca urmare a semnării de către Republica Moldova la 27 iunie a Acordului de asociere şi a zonei de liber schimb cu UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe