Putin reorganizează agenţiile de securitate şi creează o Gardă Naţională

Preşedintele rus a emis câteva ordine executive pentru crearea unui nou organism de securitate internă. Noua Gardă Naţională va fi implicată în “suprimarea acţiunilor în masă neautorizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a restructurat marţi câteva unităţi de securitate aflate sub autoritatea Ministerului de Interne, creând efectiv un “nou organism guvernamental executiv federal” ce urmăreşte să protejeze securitatea naţională.

"Creăm o nouă gardă naţională, care va lupta împotriva terorismului şi crimei organizate şi, menţinând un contact strâns cu Ministerul de Interne, va continua să îndeplinească funcţii care anterior au fost îndeplinite de Unităţile Speciale ale Poliţiei, Unităţile Speciale pentru Răspuns Rapid şi aşa mai departe", a susţinut Putin într-o declaraţie.

Garda Naţională “va participa, împreună cu organismele ruseşti specializate în afaceri interne, la aplicarea ordinii publice, la menţinerea securităţii publice şi aplicarea legii, va participa la lupta împotriva terorismului internaţional, va asigura regimul legal al operaţiunilor antitero”, arată decretul prezidenţial.

Într-o serie de ordine executive, fostul şef al serviciului securităţii personale a preşedintelui rus, Viktor Zolotov, a fost făcut şef al Gărzii Naţionale şi numit în Consiliul de Securitate al Rusiei, permiţându-i astfel să raporteze direct preşedintelui şi nu ministrului de interne.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că noua Gardă Naţională va participa probabil la “suprimarea acţiunilor în masă neautorizate”, a raportat agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

Peskov a notat că noul organism de securitate este de asemenea însărcinat cu protejarea ordinii publice şi protejarea structurilor critice ale statului.

În plus, Peskov a adăugat că cele mai recente schimbări în cadrul Ministerului de Interne nu semnalează o criză de încredere ci în schimb urmăresc să creeze o structură de “apărare teritorială” mai eficientă.

Mişcarea lui Putin de a reorganiza organismele securităţii de stat sub o singură entitate are loc în condiţiile în care Moscova a început să se retragă parţial din Siria, unde a lansat o campanie de atacuri aeriene pentru susţinerea regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

De asemenea, decretul are loc înaintea alegerilor legislative din luna septembrie, care s-ar putea dovedi a fi un vot de încredere pentru modul în care Putin a gestionat economia şi securitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe