Putin ratifică acordul de construire a gazoductului Turkish Stream spre sudul Europei

Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat un acord pentru construirea gazoductului Turkish Stream spre sudul Europei, a susţinut mass media rusă de stat marţi.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Acordul prevede cel puţin 30 de ani de colaborare ruso-turcă la gazoductul cu o lungime de aproape 1.100 km, inclusiv pentru construirea gazoductului, care va transporta gaz natural rusesc prin Marea Neagră în Turcia şi apoi spre sudul Europei.

Unii membri UE, inclusiv Grecia, Ungaria şi Slovacia, şi-au manifestat interesul de a se alătura proiectului Turkish Stream.

Rusia şi Turcia şi-au refăcut în ultimele luni legăturile economice cândva robuste, care s-au deteriorat pe fondul unor tensiuni generate de războiul civil sirian, unde cele două ţări susţin tabere opuse. Rusia susţine guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar Turcia îi sprijină pe rebelii care doresc schimbarea guvernului.

Pe lângă reluarea legăturilor de afaceri, forţele armate ruseşti şi turceşti au colaborat în săptămânile recente în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria. De asemenea, Rusia şi Turcia au sponsorizat o serie de discuţii care au urmărit să pună în aplicare un acord de încetare a focului în Siria şi să obţină o soluţionare a războiului civil izbucnit în 2011.