Putin promovează “noua integrare” a fostelor state sovietice în sectorul economic şi al apărării

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit duminică cu liderii mai multor foste republici sovietice în St. Petersburg, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a prăbuşirii Uniunii Sovietice.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat în timpul unui interviu televizat că preşedintele Vladimir Putin consideră prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 ca fiind un dezastru.

În timp ce dezintegrarea nu poate fi acum inversată, Putin consideră că o “nouă integrare în spaţiul fostei Uniuni Sovietice” este necesară, a adăugat Peskov.

Membrii Uniunii Economice Euroasiatice şi ai Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC) au participat la summitul neoficial, inclusiv Belarus, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan şi Kârgâzstan.

Putin a declarat grupului că este necesară “crearea unui mediu de afaceri favorabil” în fiecare ţară, pentru a se atinge obiectivul dezvoltării depline a economiilor respective.

De la formarea unei pieţe comune cu alte ţări în urmă cu doi ani, Putin a declarat că activitatea comercială dintre acestea a crescut semnificativ.

Barierele comerciale non-tarifare au fost reduse cu 30%, a adăugat liderul rus şi a fost creată o singură piaţă pentru produse medicale.

Liderul de la Kremlin a mai precizat că grupul urmăreşte să formeze până în 2025 o piaţă financiară comună şi pieţe comune pentru gaz, petrol şi produse petroliere, care să conţină reglementări comerciale armonizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe