Putin neagă existenţa statelor independente. Belarus ar putea fi absorbit de Rusia

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)

Preşedintele statului Belarus a deschis calea unei fuziuni a ţării sale cu Rusia după discuţiile bilaterale purtate săptămâna trecută cu Moscova.

Preşedintele Aleksander Lukaşenko, un aliat îndelungat al Moscovei, a salutat ideea unei fuziuni cu Rusia. Lukaşenko a fost preşedinte al Belarus începând cu 1994 şi a ajutat la crearea Uniunii Statale Rusia-Belarus, o uniune supranaţională între cele două ţări. Comentariile lui Lukaşenko au fost făcute la scurt timp după ce omologul său rus Vladimir Putin s-a întrebat dacă SUA a încălcat suveranitatea statelor est-europene după amplasarea în acea zonă a unui sistem american de apărare antirachetă, potrvit Express.co.uk.

Lukaşenko a afirmat: “Noi doi ne-am putea uni mâine, fără nicio problemă. Suntem pregătiţi să ne unim şi să ne consolidăm eforturile, statele şi popoarele. Dar voi – ruşilor şi belaruşilor – sunteţi pregătiţi pentru aşa ceva?

Deşi mandatul prezidenţial al lui Putin se termină în 2024, au existat rapoarte că el ar putea crea un nou stat prin absorbirea Belarusului şi, prin urmare, şi-ar putea prelungi mandatul.

În condiţiile în care atât Statele Unite cât şi Rusia şi-au anunţat retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), Putin a insistat că nicio ţară nu doreşte pe teritoriul său rachete americane.

Criza privind INF a fost declanşată la începutul acestei luni, când SUA a lansat un proces de şase luni de retragere din tratat, acuzând că Rusia nu mai respectă prevederile acestuia.

De asemenea, Putin a insistat că niciun stat din estul Europei nu este independent din cauza influenţei americanilor.

“Pur şi simplu nu există stat complet independent în lume. Lumea modernă este plină de interdependenţă”, a declarat liderul rus.

“Credeţi că cineva din ţările europene doreşte ca rachete americane cu rază medie de acţiune să apară în Europa? Nimeni nu doreşte acest lucru, dar se menţine tăcerea. Unde este suveranitatea lor”, a adăugat Putin.

În condiţiile amplificării tensiunilor dintre Rusia şi SUA, Putin s-a referit la UE.

Liderul rus a afirmat că UE este similară cu fosta Uniune Sovietică şi că Parlamentul European ia decizii pentru statele membre. “Parlamentul European ia mult mai multe decizii cu caracter obligatoriu pentru toţi membrii săi decât a făcut-o la un moment dat Sovietul Suprem URSS pentru republicile Uniunii”m a opinat Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe