Putin mai puţin popular. Ratingurile scad sub 70% înaintea alegerilor prezidenţiale

Cu doar o lună şi jumătate înaintea alegerile prezidenţiale din Rusia, sondajele conduse de stat arată că popularitatea preşedintelui Vladimir Putin a scăzut sub pragul de 70% pentru prima dată în aproape un an.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Cel mai recent sondaj efectuat săptămâna trecută de agenţia de stat specializată în sondaje VTsIOM a arătat că 69,9% dintre respondenţi îl vor vota pe Putin dacă alegerile ar avea loc în această duminică, deşi cu o săptămână mai devreme suportul se afla la 73,2%. Există puţine îndoieli că Putin nu va câştiga un nou mandat în 18 martie, în condiţiile în care Kremlinul doreşte să obţină o prezenţă la vot de 70%, iar acest procentaj să fie în favoarea actualului preşedinte.

“Există un tipar ca ratingurile autorităţilor să scadă în timpul campaniilor electorale, lucru care a fost observat timp de câţiva ani”, a declarat Abbas Galliamov, fost scriitor de discursuri al lui Putin, citat de serviciul rus al BBC.

“Acest lucru s-a întâmplat cu [partidul] Rusia Unită în alegerile pentru Duma de Stat în 2011 şi 2016”, a afirmat el în cursul zilei de joi.

Deşi managerii campaniei lui Putin nu trebuie să fie îngrijoraţi, totuşi, Galliamov a susţinut că alegătorii au o dorinţă contradictorie atât pentru stabilitate, cât şi pentru schimbare.

“Putin a folosit cuvântul ‘schimbări’ de mule ori, dar fără a fi specific, aşadar accentul este pus pe stabilitate. Un anumit nivel de dezamăgire în sânul electoratului este inevitabil în această privinţă”, a adăugat el.

Stepan Lvov, cercetător la VTsIOM, susţine că scăderea ratingului lui Putin în sondaje – care este cu mult în faţa rivalilor săi, cu peste 60 de procente – se datorează apropierii datei electorale şi a “cristalizării alegerii electorale”.

“Emoţiile mari au influenţat răspunsurile respondenţilor noştri”, a declarat Lvov pentru serviciul rus al BBC.

VTsIOM - cea mai mare agenţie rusă specializată în realizarea de sondaje - a rămas singura care poate face ratingurile şi monitoriza pulsul alegătorilor înaintea alegerilor, pentru că Centrul Levada, unul dintre cele mai mari şi mai autoritare agenţii pentru sondaje din Rusia, a fost forţat - printr-o nouă legslaţie - să nu mai publice date legate de alegeri, din cauza repercusiunilor ce ar putea urma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe