Putin lansează o nouă coaliţie în Siria împotriva luptătorilor Statului Islamic

Într-o mişcare care va amplifica şi mai mult tensiunile dintre SUA şi Rusia, Rusia a preluat iniţiativa în privinţa Siriei formând o nouă coaliţie în zonă. Luni, Putin şi omologul său american Barack Obama vor susţine discursuri la ONU.


Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat o nouă coaliţie pentru lupta împotriva Statului Islamic în Siria, în contextul în care şeful Kremlinului se pregăteşte să se confrunte cu rivalul american Barack Obama la ONU.

Mişcarea lui Putin evidenţiază faptul că Rusia a preluat iniţiativa în privinţa Siriei după ce secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit duminică cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru a-şi exprima îngrijorarea privind comasarea militară rusească în ţara arabă.

Putin şi Obama vor susţine luni discursuri în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite în New York şi se vor afla faţă în faţă în cadrul unei întâlniri private, conform website-ului 9news.com.

Parcă pentru a complica şi mai mult situaţia, Irakul a confirmat că va schimba informaţii cu Rusia, Iranul şi Siria.

SUA a construit propria sa coaliţie – formată în principal din state arabe sunite şi state occidentale – pentru a lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria. Dar Rusia adoptă un alt curs.

În cadrul discuţiilor sale cu Lavrov pe marginea întâlnirii ONU, Kerry a cerut Rusiei să nu pornească singură la drum.

“Cred că aspectul critic este acela că toate eforturile trebuie să fie coordonate. Încă nu sunt coordonate”, a declarat Kerry.

Washingtonul a cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să se retragă, dar alianţa rivală a lui Putin, condusă de statele şiite, va încerca să amplifice sprijinul pentru guvernul din Damasc.

În acelaşi timp, secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat săptămâna trecută că SUA şi Rusia ar putea găsi o soluţie pentru a coopera în privinţa crizei din Siria.

Carter a declarat că, dacă Rusia ar lupta împotriva luptătorilor Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL) şi nu ar ataca pur si simplu opozanţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, atunci Washingtonul şi Moscova ar putea colabora.

Puterile vestice susţin că armata lui Assad este responsabilă pentru majoritatea celor 240.000 de victime înregistrate în războiul civil care zguduie Siria de peste 4 ani şi jumătate. Totuşi, Putin a declarat că există o singură armată convenţională legitimă în Siria.

“Am propus să cooperăm cu ţările din regiune. Încercăm să creăm un fel de cadru coordonat”, a declarat şeful de la Kremlin într-un interviu cu CBS News.

Accentuând nevoia colaborării cu Assad pentru a înfrânge ameninţarea jihadistă, Putin a persiflat efortul SUA în valoare de 500 milioane de dolari pentru a pregăti rebelii sirieni împotriva ISIL.

“Doar 4 sau 5 oameni folosesc în realitate arme, restul au dezertat cu armele americane pentru a se alătura ISIL”, a declarat Putin.

Pentagonul a confirmat că un grup de rebeli pregătiţi de SUA a predat echipamentul unei miliţii asociate cu Al-Qaeda, aparent în schimbul garantării unui pasaj liber de trecere.

Washingtonul şi aliaţii săi refuză să trimită soldaţi pe teritoriul Siriei, dar Moscova dispune deja de un detaşament militar puternic la o bază aeriană siriană, echipată cu avioane de luptă şi tancuri.

În ciuda încercărilor Rusiei de a asigura SUA că forţele ruseşti din Siria sunt acolo doar pentru a apăra interesele Kremlinului şi că nu se vor implica în lupte alături de armata siriană, gruparea Hezbollah sau trupele israeliene, rapoartele de pe teren arată exact contrariul.

Soldaţii marinei ruse au dat săptămâna trecută prima lor bătălie de la staţionarea în Siria, conform unor surse militare şi de informaţii ale Debkafile. Brigada 810 a marinei ruse a luptat alături de armata siriană şi forţele speciale ale Hezbollah în cadrul unui atac asupra forţelor Statului Islamic la baza aeriană Kweiris, situată la est de oraşul Alep.

Ofensiva pentru recâştigarea controlului asupra bazei aeriene Kweiris, căzută în mâinile luptătorilor ISIS la jumătatea lunii iunie, este primul pas în implementarea planului operaţional al Rusiei pentru zona oraşului Alep.

Anunţul lui Carter are loc la câteva zile după ce Bloomberg, citând două persoane familiare cu războiul din Siria, a publicat un raport în care a susţinut că preşedintele rus Vladimir Putin se pregăteşte să lanseze lovituri aeriene unilaterale împotriva Statului Islamic în interiorul Siriei chiar dacă SUA respinge propunerea rusă pentru o colaborare între cele două forţe.

Toate privirile vor fi plasate în această săptămână pe întâlnirea dintre Obama şi Putin, care a sugerat că sprijinul Washingtonului pentru rebelii suniţi moderaţi din Siria este ilegal şi reprezintă o sursă pentru majoritatea violenţelor comise în ţara arabă.